Siirry sisältöön

Skjutvapentillstånd

Före man skaffar ett eget vapen bör man söka vapentillstånd från den lokala polisinrättningen. För att få vapentillstånd är hobbyn där man behöver vapen ett villkor, och jakthobbyn kan påvisas med jaktkort.

En person som fyllt 18 år kan få vapentillstånd för jaktvapen. Parallelltillstånd till jaktvapen kan med föräldrarnas samtycke ansökas av en person som fyllt 15 år. Vapentillstånd för miniatyrpistol med enkelskott eller miniatyrrevolver eller delar till dem för användning vid avlivning av djur, kan en person som fyllt 20 år få.

Om tillstånd för handvapen söks för bedrivande av jakt med fälla eller grytjakt, påvisas ett aktiv utövande av hobbyn genom ett intyg från jaktvårdsföreningen över utövande av hobby.

Att söka skjutvapentillstånd (polisen)

Läs mer om jaktkortet

Läs mer om intyg över hobbyverksamhet

I skjutvapenlagen och -förordningen finns uppdaterad lagstiftning om hur man ansöker om tillstånd för skjutvapen. Närmare direktiv ger den lokala polismyndigheten.

I skjutvapenlagens 45 § stadgas de förutsättningar som grävs av sökanden för förvärvstillstånd, i 54 § om parallelltillstånd, i 74 § om Europeiska skjutvapenpasset, i 87 § om utlånande av skjutvapen och vapendelar och i 88 § övervakad användning av skjutvapen.

I skjutvapenförordningen hittas preciserade uppgifter om lagen så som 33 § ansökan om Europeiskt skjutvapenpass, 3 § ansökan om förvärvstillstånd samt 44 § aktivt bedrivande av jakt med fälla eller grytjakt.

Bekanta dig med skjutvapenlagen och skjutvapenförordningen