Siirry sisältöön

Välbefinnande av vilt

Jakten är en viktig del av finländarnas historia och tradition. Trots att den största delen av de finländska jägarna numera endast jagar på fritiden, värdesätts jakttraditionerna och jaktkonsten fortfarande.

Viltkött är uppskattat och viltmat hör till den finländska matkulturens stoltheter.

Viltköttet är mångsidigt, smakligt och hälsosamt. De färskaste nordiska näringsundersökningarna talar också för viltköttet. I dessa tider av tillsatsämnen och matskandaler vet jägarna varifrån deras mat härstammar.

Fritidsjakten är för många finländare ett viktigt sätt att upprätthålla livskraften. De finländska jägarna är, liksom hela folket, företrädesvis i medelåldern eller äldre. Regelbunden motion utomhus i kombination med en intressant hobby är uppfriskande och avkopplande, utvecklar balansen och muskelstyrkan, förbättrar rörligheten och ger möjlighet att träffa vänner. Jakten som hobby förenar generationer. Jakt och framför allt verksamhet med hundar är många familjers gemensamma hobby. Det blir också allt vanligare i Finland att kvinnor är intresserade av jakt och skaffar sig jaktkort.

Många jägare är stadsbor och har inte tillgång till egna marker där de kan jaga. Det är ofta svårt att hitta jaktmöjligheter och att skola upp en jakthund är svårt när det inte finns ställen där hunden kan springa lös.

Den ökande efterfrågan har gett upphov till nya näringsverksamhetsmöjligheter på landsbygden, där många gamla näringsgrenar har försvunnit. Många lantgårdar runt om i Finland utvecklar sina tjänster kring viltbranschen och erbjuder möjligheter för hela familjen att tillbringa aktiv fritid ute i naturen, skola hundar, jaga och övernatta nära naturen.