Hyvinvointia riistasta

Eränkäynti on vahva osa suomalaisten historiaa ja perinnettä. Vaikka nykyisin suurin osa suomalaisista metsästäjistä metsästää enää vapaa-aikanaan, eränkäyntiperinne ja -taidot ovat yhä arvossaan.

Riistalihaa arvostetaan ja riistaruuat ovat suomalaisen ruokakulttuurin ylpeydenaiheita. Riistaa on itseoikeutetusti tarjolla, kun ulkomaisia vieraita kestitään niin kotona kuin valtakunnan ykköspöydissäkin.

Riistaliha on monipuolista, maukasta ja terveellistä. Uusimmat pohjoismaiset ravitsemustutkimukset puhuvatkin riistalihan puolesta. Lisäaineiden ja ruuan alkuperäkohujen aikakautena metsästäjä tietää, mistä hänen ruokansa on peräisin.

Metsästysharrastus on monelle suomalaiselle tärkeä elinvoiman ylläpitäjä. Suomalaiset metsästäjät ovat, kuten koko kansakin, enimmäkseen keski-ikäisiä tai sitä vanhempia. Säännöllinen liikkuminen ulkona mielenkiintoisen harrastuksen parissa virkistää ja rentouttaa mieltä, kehittää tasapainoa ja lihasvoimaa, parantaa liikkumisvarmuutta ja antaa mahdollisuuksia ystävien tapaamiseen.

Metsästysharrastus yhdistää sukupolvia. Metsästys ja etenkin toiminta koirien kanssa on monen perheen yhteinen harrastus. Myös yhä useampi nainen Suomessa innostuu metsästyksestä ja suorittaa metsästyskortin.

Monet metsästäjät asuvat kaupungissa, eikä heillä ole enää luontaisia omia maita, joilla metsästää. Mahdollisuuksia metsästykseen on usein vaikea löytää ja metsästyskoiran kouluttaminen on vaikeaa, kun paikkoja koiran vapaana pitämiseen ei ole.

Kasvava kysyntä onkin synnyttänyt uusia elinkeinomahdollisuuksia maaseudulle, josta monet vanhat elinkeinot ovat kadonneet. Monet maatilat eri puolilla Suomea kehittävät palveluita riista-alan ympärille ja tarjoavat mahdollisuuksia koko perheelle viettää reipasta vapaa-aikaa luonnossa, kouluttaa koiria, metsästää ja majoittua lähellä luontoa.

Myös suomalaista ruokakulttuuria on ryhdytty edistämään villiruokateemalla käsittäen riistan, luonnosta saatavat sienet, yrtit ja marjat. Tavoitteena on tehdä Suomi tunnetuksi ympäri maailman puhtaan ja maukkaan villiruuan maana.

 

Päivitetty 7.9.2015