Siirry sisältöön

Metsästyskortti

Kaikissa metsästyskorttiin liittyvissä ongelmissa ota yhteyttä Metsästäjärekisteriin.

Metsästäjärekisterin yhteystiedot

Uuden metsästäjän metsästyskortti

Metsästäjätutkinnon hyväksytysti suorittaneet uudet metsästäjät saavat postissa kuluvan metsästysvuoden kortin noin kahden viikon kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Kun riistanhoitomaksu on suoritettu, astuu metsästyskortti heti voimaan.

Lue lisää metsästäjätutkinnosta

Metsästyskortin lunastaminen ja voimassaolo

Metsästyskortti tulevalle metsästysvuodelle (alkaa 1.8.) lähetetään vuosittain kesällä ilmestyvän Metsästäjä-lehden nelosnumeron lisäkannessa niille metsästäjille, jotka ovat suorittaneet riistanhoitomaksun ainakin kerran viimeisten viiden vuoden aikana.

Metsästyskorttia ei kuitenkaan postiteta metsästäjille, joiden tutkinto vanhenee kuluvan metsästysvuoden päättyessä (31.7.). Metsästäjätutkinto vanhenee, jos riistanhoitomaksua ei makseta vähintään joka viides metsästysvuosi. Näille metsästäjille postitetaan edeltävän kalenterivuoden vaihteessa kirje, jossa muistutetaan tutkinnon vanhenemisesta.

Metsästyskortissa on henkilökohtainen vuosittain vaihtuva viitenumero, jonka avulla maksu kirjautuu oikein. Viitenumeroa on käytettävä aina riistanhoitomaksua maksettaessa. Metsästysvuoden 2023–2024 riistanhoitomaksu on 43 euroa (alle 18-vuotiailta 10 euroa).

Metsästyskortin voi maksaa verkkopankissa, laskunmaksuautomaatilla tai puhelinpankin kautta.  Sen voi maksaa myös palvelumaksullisena pankeissa, jolloin korttiin saa maksuleiman.

Maksukuitti tai kopio tiliotteesta on liitettävä metsästyskorttiin tositteeksi maksun suorittamisesta. Ennakkokirjauskuitti ei kelpaa tositteeksi maksusta. Kuitin tulee olla metsästyskortin mukana metsästettäessä.

Metsästyskortissa ei näy henkilötunnuksen loppuosaa vaan ainoastaan syntymäaika. Metsästäjärekisterissä täydellinen henkilötunnus on pakollinen.

Lue lisää metsästäjärekisteristä
Lue lisää osoitteenmuutoksesta

e-laskutus

Paperisen laskun riistanhoitomaksusta voi vaihtaa sähköiseen e-laskuun, jonka saa suoraan omaan verkkopankkiin. E-laskulla riistanhoitomaksunsa maksaneet saavat pienen, pankkikortin kokoisen ”maksettu”-merkinnällä varustetun metsästyskortin suoraan kotiin kannettuna Metsästäjä-lehden nelosnumeron lisäkannessa.

E-laskusopimus solmitaan omassa verkkopankissa. Siirtyminen e-laskutukseen säästää aikaa ja vaivaa: maksajan ei tarvitse itse syöttää laskun tietoja vaan riittää, että laskun hyväksyy yhdellä klikkauksella verkkopankissa. Kaikki tiedot, kuten viite- ja tilinumerot, ovat maksupohjassa jo valmiina, joten niitä ei tarvitse erikseen näppäillä. E-laskusopimusta ei tarvitse uusia vuosittain. Riistanhoitomaksujen e-laskut lähetetään e-laskusopimuksen tehneille kerran vuodessa toukokuussa. Mikäli haluat siirtyä e-laskutukseen, tee e-laskusopimus verkkopankissasi hyvissä ajoin viimeistään alku vuonna, jotta muutos ehtii voimaan 1.8. alkavalle metsästysvuodelle.

Siirtyminen riistanhoitomaksun e-laskutukseen on yksinkertaista. Toimi näin:

  1. Mene omaan verkkopankkiisi.
  2. Tee sopimus (uusi e-lasku) ja valitse laskuttajaksi Suomen riistakeskus ja laskutusaiheeksi riistanhoitomaksu.
  3. Käytä yksilöintitietona henkilötunnustasi.

Huom! Joissakin pankeissa e-lasku vaatii sekä henkilötunnuksen että viitenumeron. Viitenumeroksi kelpaa edellisen kauden metsästyskortin viite tai viitenumero 1232. Jos e-laskun teko ei siltikään onnistu, ota yhteyttä omaan pankkiisi.

Jos pankkitilisi muuttuu, tulee vanha e-laskusopimus purkaa. Uusi e-laskusopimus tulee tehdä oheisten ohjeiden mukaisesti vasta vanhan sopimuksen purkamisen jälkeen.

Lisätietoja e-laskun käyttöönotosta löydät oman pankkisi sivuilta.

Jos sinulla ei ole verkkopankkia käytössäsi, voit tehdä myös suoramaksusopimuksen pankin kanssa.

Mobiilimetsästyskortti

Metsästyskortin voi esittää Oma riista -mobiilisovelluksella. Oma riista -palvelusta voi lisäksi tarvittaessa ladata ja tulostaa metsästyskortin kopion.

Metsästyskortin voi myös maksaa Oma riista -maastosovelluksessa. Kirjaudu tunnuksillasi Oma riista -maastosovellukseen. Klikkaa auki Omat tiedot ja kohta metsästyskortti. Siirry Maksuun ja maksupolku vie sinut perille. Onnistuneen maksusuorituksen jälkeen metsästyskorttisi on heti voimassa ja nähtävillä maastosovelluksessa.

Mikäli maksaminen epäonnistuu voit olla yhteydessä sähköpostiosoitteeseen maksut@riista.fi

Jos metsästyskortti katoaa

Mikäli lunastamasi metsästyskortti katoaa, käytössäsi on edelleen sähköinen metsästyskortti Oma riista -palvelussa. Mikäli sinulla on Oma riista -palvelu ladattuna älypuhelimeesi, sinun ei siis tarvitse tilata uutta korttia kadonneen tilalle. Oma riista -palvelusta voi lisäksi tarvittessa ladata ja tulostaa metsästyskortin kopion.

Jos sinulla ei ole Oma riista -palvelua käytössäsi, voit kuitenkin tilata Metsästäjärekisteristä otteen kadonneen kortin tilalle. Metsästäjärekisteristä saa tarvittaessa myös uuden tilisiirtolomakkeen vielä maksamattoman metsästyskortin maksamiseksi. Näissä tapauksissa veloitetaan toimituskulut.

Metsästyskortin tekstikäännökset

Matkustettaessa ulkomaille metsästämään voi paikallinen viranomainen haluta tietää, mitä mikin teksti suomalaisessa metsästyskortissa tarkoittaa. Usein kaivataan esimerkiksi varmistusta vakuutusturvan olemassaolosta. Alla on liitteinä käännökset sekä perinteisestä metsästyskortista että suoramaksulla ja e-laskulla maksetusta metsästyskortista englanniksi ja saksaksi metsästyskaudelta 2019-2020. Käännökset kannattaa tulostaa matkalle mukaan.

Ampumakoetodistuksessa on sekä englannin- että saksankielinen selvitys siitä, mitä eläimiä kortin suorittanut henkilö on Suomessa oikeutettu metsästämään.

Yksilöidyn todistuksen voi tulostaa itselleen Oma riista -verkkopalvelusta.

Katso metsästäjävakuutuksen käännökset

Ulkomaalaisen metsästäjän metsästyskortti

Ulkomaalaiselle metsästäjälle tilataan metsästyskortti riistanhoitoyhdistyksen kautta. Metsästyskortti myönnetään ulkomaalaisille metsästysvuodeksi kerrallaan ja se postitetaan ilmoitettuun osoitteeseen. Ulkomaalaiselle metsästäjälle ei toimiteta Metsästäjä-lehteä.

Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalle tulee esittää metsästyskortin jäljennös tai luotettava selvitys siitä, että kyseisellä henkilöllä on oikeus metsästää kotimaassaan. Mikäli ulkomaalainen metsästäjä ei pysty antamaan hyväksyttävää selvitystä metsästysoikeudestaan, hänen on suoritettava metsästäjätutkinto voidakseen metsästää Suomessa.

Ulkomailla asuva Suomen kansalainen ei voi saada ulkomaalaisen metsästäjän metsästyskorttia, vaan hänen on suoritettava suomalainen metsästäjätutkinto.

Lisätietoa ulkomaalaisen metsästäjän metsästyskortista, ampumakoetodistuksesta ja koirien sekä aseiden maahantuontiluvista.