Metsästyskortti

Mikäli metsästyskorttisi katoaa tai ei tule Metsästäjä-lehden 4.-numeron mukana, ota yhteyttä metsästäjärekisteriin.

Katso metsästäjärekisterin yhteystiedot

Uuden metsästäjän metsästyskortti

Metsästäjätutkinnon hyväksytysti suorittaneet uudet metsästäjät saavat postissa kuluvan metsästysvuoden kortin noin kahden viikon kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Kun riistanhoitomaksu on suoritettu, astuu metsästyskortti heti voimaan.

Lue lisää metsästäjätutkinnosta

Metsästyskortin lunastaminen ja voimassaolo

Metsästyskortti tulevalle metsästysvuodelle lähetetään vuosittain Metsästäjä-lehden nelosnumeron lisäkannessa niille metsästäjille, jotka ovat suorittaneet riistanhoitomaksun ainakin kerran viimeisten viiden vuoden aikana, edellyttäen että metsästäjärekisterissä on täydellinen henkilötunnus.

Metsästyskorttia ei kuitenkaan postiteta metsästäjille, joiden tutkinto vanhenee kuluvan metsästysvuoden päättyessä (31.7.). Tutkinto vanhenee, mikäli metsästyskorttia ei lunasteta maksamalla riistanhoitomaksua viiteen vuoteen. Näille metsästäjille postitetaan edeltävän kalenterivuoden vaihteessa kirje, jossa muistutetaan tutkinnon vanhenemisesta.

Metsästyskortti astuu voimaan, kun riistanhoitomaksu on suoritettu. Metsästyskortissa on henkilökohtainen vuosittain vaihtuva viitenumero, jonka avulla maksu kirjautuu oikein. Viitenumeroa on käytettävä aina riistanhoitomaksua maksettaessa. Metsästysvuoden 2016–2017 riistanhoitomaksu on 33 euroa.

Metsästyskortin voimassaolon voi todentaa Oma riista -palvelussa. Oma riista -palvelusta voi lisäksi ladata ja tulostaa metsästyskortin kopion, jos metsästyskortti on maksettu tai jos kortti on kadonnut. Metsästyskortin voi esittää myös Oma riista -mobiilisovelluksella. Metsästyskortin voi myös maksaa palvelumaksullisena pankeissa, jolloin korttiin saa maksuleiman. Kortin voi maksaa myös laskunmaksuautomaatilla, kotipäätteellä tai puhelinpankin kautta. Maksukuitti tai kopio tiliotteesta on liitettävä metsästyskorttiin tositteeksi maksun suorittamisesta. Ennakkokirjauskuitti ei kelpaa tositteeksi maksusta. Kuitin tulee olla metsästyskortin mukana metsästettäessä.

Metsästyskortissa ei näy henkilötunnuksen loppuosaa vaan ainoastaan syntymäaika. Metsästäjärekisterissä täydellinen henkilötunnus on pakollinen.

Lue lisää metsästäjärekisteristä
Lue lisää osoitteenmuutoksesta

E-laskutus

Paperisen laskun riistanhoitomaksusta voi vaihtaa sähköiseen e-laskuun, jonka saa suoraan omaan verkkopankkiin. E-laskulla riistanhoitomaksunsa maksaneet saavat pienen, pankkikortin kokoisen ”maksettu”-merkinnällä varustetun metsästyskortin suoraan kotiin kannettuna Metsästäjä-lehden nelosnumeron lisäkannessa. Kortti on muovitettu, joten se säilyy pidempään ja kestää vettä paperikorttia paremmin.

E-laskusopimus solmitaan omassa verkkopankissa. Siirtyminen e-laskutukseen säästää aikaa ja vaivaa: maksajan ei tarvitse itse syöttää laskun tietoja vaan riittää, että laskun hyväksyy yhdellä klikkauksella verkkopankissa. Kaikki tiedot, kuten viite- ja tilinumerot, ovat maksupohjassa jo valmiina, joten niitä ei tarvitse erikseen näppäillä. E-laskusopimusta ei tarvitse uusia vuosittain.

Siirtyminen riistanhoitomaksun e-laskutukseen on yksinkertaista. Toimi näin:

  1. Mene omaan verkkopankkiisi.
  2. Tee sopimus (uusi e-lasku) ja valitse laskuttajaksi Suomen riistakeskus ja laskutusaiheeksi riistanhoitomaksu.
  3. Käytä yksilöintitietona henkilötunnustasi.

Huom! Joissakin pankeissa e-lasku vaatii sekä henkilötunnuksen että viitenumeron. Viitenumeroksi kelpaa edellisen kauden metsästyskortin viite tai viitenumero 1232. Jos e-laskun teko ei siltikään onnistu, tulee ottaa yhteyttä omaan pankkiin.

Lue lisää e-laskun käyttöönotosta oman pankkisi sivuilta.

Jos sinulla ei ole verkkopankkia käytössäsi, voit tehdä myös suoramaksusopimuksen pankin kanssa.

Jos metsästyskortti katoaa

Mikäli lunastettu metsästyskortti katoaa, se näkyy edelleen sähköisenä Oma riista -palvelussa. Mikäli sinulla on Oma riista -palvelu ladattuna älypuhelimeesi, sinun ei siis tarvitse tilata uutta korttia kadonneen tilalle. Jos haluat, voit kuitenkin tilata metsästäjärekisteristä otteen kadonneen kortin tilalle. Metsästäjärekisteristä saa myös uuden metsästyskortin, jos on hukannut vielä maksamattoman kortin. Näissä tapauksissa veloitetaan toimituskulut.

Metsästyskortin tekstikäännökset

Matkustettaessa ulkomaille metsästämään voi paikallinen viranomainen haluta tietää, mitä mikin teksti suomalaisessa metsästyskortissa tarkoittaa. Usein kaivataan esimerkiksi varmistusta vakuutusturvan olemassaolosta. Alla on liitteinä käännökset sekä perinteisestä metsästyskortista että suoramaksulla ja e-laskulla maksetusta metsästyskortista englanniksi ja saksaksi. Käännökset kannattaa tulostaa matkalle mukaan.

Ampumakoetodistuksessa on sekä englannin- että saksankielinen selvitys siitä, mitä eläimiä kortin suorittanut henkilö on Suomessa oikeutettu metsästämään.

Tarvittaessa yksilöityä todistusta metsästyskortista tulee ottaa yhteyttä Suomen riistakeskukseen asiakaspalveluun.

Katso metsästäjävakuutuksen käännökset

Ulkomaalaisen metsästäjän metsästyskortti

Ulkomaalaiselle metsästäjälle tilataan metsästyskortti riistanhoitoyhdistyksen kautta. Metsästyskortti myönnetään ulkomaalaisille metsästysvuodeksi kerrallaan ja se postitetaan ilmoitettuun osoitteeseen. Ulkomaalaiselle metsästäjälle ei toimiteta Metsästäjä-lehteä.

Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalle tulee esittää metsästyskortin jäljennös tai luotettava selvitys siitä, että kyseisellä henkilöllä on oikeus metsästää kotimaassaan. Mikäli ulkomaalainen metsästäjä ei pysty antamaan hyväksyttävää selvitystä metsästysoikeudestaan, hänen on suoritettava metsästäjätutkinto voidakseen metsästää Suomessa.

Ulkomailla asuva Suomen kansalainen ei voi saada ulkomaalaisen metsästäjän metsästyskorttia, vaan hänen on suoritettava suomalainen metsästäjätutkinto.

Lue lisää aiheesta Metsästäjä-lehdestä

Riistanhoitomaksusta Metsästäjä-lehdessä (4/2015)

 

Päivitetty 14.8.2017