Siirry sisältöön

Hyljenäyte

Hylkeenmetsästäjien ja kalastajien toivotaan toimittavan näytteet metsästetyistä ja sivusaaliiksi jääneistä hylkeistä Luonnonvarakeskukselle (Luke). Näytteitä käytetään monipuolisesti hyljekantojen rakennetta, ympäristömyrkkykuormitusta, terveydentilaa ja hyljekantojen kalastovaikutuksia selvittävissä seuranta- ja tutkimushankkeissa.

Metsästäjät ja kalastajat toimittavat Lukeen hyljenäytteitä sekä metsästetyistä että sivusaaliiksi jääneistä hylkeistä. Jokaisesta hylkeestä lähetetään alaleuka ja sukuelimet sekä maksa. Lisäksi hylkeen pituus ja ihonalaisen traanikerroksen paksuus mitataan. Hylje myös punnitaan, jos se on mahdollista. Näytteiden oheen laitetaan tiedot hylkeiden pyyntipaikasta, -ajasta ja -tavasta. Näyteohjeet kannattaa aina tarkistaa Luken sivuilta (luke.fi), koska niitä päivitetään tarpeen mukaan.

Näytteet käsitellään Lukessa. Hylkeen laji varmistetaan alaleuasta. Ikä määritetään kulmahampaista tehdyistä leikkeistä laskemalla niistä vuosirenkaat. Sukupuoli varmistetaan sukuelimistä. Naaraiden kohdut ja munarauhaset tutkitaan lisääntymisterveyden ja -tilan selvittämiseksi yhteistyössä Ruokaviraston kanssa. Hylkeiden kuntoa (ravitsemustilaa) seurataan traanin paksuuden avulla.

Näytteenotto ja laskutus

Luonnonvarakeskus (Luke) maksaa näytteistä, jotka on otettu ohjeen mukaan ja sisältävät kaikki pyydetyt näytteet ja tiedot. Ohjeet näytteidenottoon saalishylkeistä, laskutusohje sekä laskutuslomake löytyvät Luken sivuilta (luke.fi).