Siirry sisältöön

Lupahallinto

Lupahallinto on osa riistahallintolain mukaisia Suomen riistakeskuksen julkisia hallintotehtäviä.

Tyypillisiä lupahallintoasioita ovat esimerkiksi hirven metsästystä koskevien pyyntilupahakemusten käsittely ja pyyntilupapäätösten tekeminen. Myös riistaeläinlajien rauhoituksesta poikkeaminen ja kiellettyihin pyyntimenetelmiin ja pyyntivälineisiin liittyvät lupa-asiat kuuluvat Suomen riistakeskukselle.

Suomen riistakeskuksen Oma riista -palvelussa voi hakea sähköisesti muun muassa pyynti- ja poikkeuslupia. Lupien hakeminen sähköisesti edellyttää Oma riista -palveluun rekisteröitymistä. Tunnukset luodaan ensimmäisen käyttökerran yhteydessä oma.riista.fi -sivun ”Luo Oma riista -tunnus” -painikkeesta pankkipalvelutunnuksien ja sähköpostin avulla.

Sähköisen hakemuksen lähettämisen yhteydessä valitaan päätökselle toimitustapa. Päätöksen liitteineen ja laskuineen saa joko Oma riista -palveluun saapuvaksi tai postitoimituksena. Sähköisen päätöksen ratkaisusta saapuu hakijalle sähköposti ja käsittelymaksun maksuaika on 21 päivää päätöksen ratkaisusta. Maksaminen onnistuu palvelusta löytyvän maksutoiminnon kautta. Myös postitoimituksella pyydetyt päätökset ovat luettavilla Oma riista -palvelussa heti niiden ratkaisusta lähtien.

Lupien hakeminen sähköisesti tarjoaa hakijoille monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Lupien hallintasivulla hakija näkee jättämänsä hakemukset, ratkaistut päätökset ja pääsee nopeasti luvan pääkäyttäjäsivulle. Tällä sivulla hallinnoidaan lupaa ja jätetään mm. lupiin liittyvät saalisilmoitukset. Sähköisen palvelun tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa lupahakuprosessia.

Ohjeita (myös videoita) sähköisen Oma riista -palvelun käyttöön löytyy sivulta Riistainfo.fi.


Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä lupahakemusta sähköisesti Oma riista -palvelussa, voit lähettää hakemuksen sähköpostitse tai kirjepostina.

lupahallinto.kirjaamo@riista.fi

Suomen riistakeskus
Lupahallintokirjaamo
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Henkilötietoja tai salassa pidettäviä tietoja sisältävän hakemuksen voit lähettää Turvapostilla osoitteesta https://www.turvaposti.fi/viesti/lupahallinto.kirjaamo@riista.fi . Varaa tällöin täytetty hakemus ja hakemuksen liitteet sähköisinä koneellesi valmiiksi ennen hakemuksen jättämistä. Viestisi toimitetaan vastaanottajalle vasta kun olet vahvistanut verkkosivulla tehdyn lähetyksen myös antamastasi sähköpostiosoitteesta. Jos vahvistusviesti ei löydy sähköpostisi saapuneet-kansiosta, tarkista myös roskaposti-kansio.

Selaa hakemuslomakkeita

Lue lupamaksuista