Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan ne toimijat, joilla on riistaan tai riistatalouteen liittyviä tehtäviä, muodostavat yhteistyöryhmän, jota kutsutaan julkiseksi riistakonserniksi.
Julkiseen riistakonserniin kuuluvat
- Maa- ja metsätalousministeriö (luonnonvaraosasto)
- Suomen riistakeskus ja riistanhoitoyhdistykset
- Luonnonvarakeskus, Luke
- Metsähallitus (eräpalvelut)
- Ruokavirasto (riistan terveydentilan tutkimus)
Julkisen riistakonsernin strategia ja siihen liittyvä verkostoyhteistyö tehostaa konserniin kuuluvien virastojen ja laitosten johtamista, toiminnan suunnittelua ja tulosohjausta.
Julkisen riistakonsernin toimintaa johtaa ja linjaa johtoryhmä. Konsernin strategiaa suunnittelee strategia- ja ennakointiryhmä.
Julkisen riistakonsernin strategia
Julkisen riistakonsernin strategiaa ja osastrategioita valmistellaan kahdesti vuodessa järjestettävissä seminaareissa. Valmisteluun osallistuvat konserniin kuuluvien toimijoiden lisäksi valtakunnallisen riistaneuvoston ja alueellisten riistaneuvostojen puheenjohtajat ja esittelijät.
Julkisen riistakonsernin strategia vastaa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan strategiaa ”Luomme luonnonvaroista kasvua, hyvinvointia ja turvallisuutta”.
Riistakonsernin toimintaympäristö
Riistakonsernin toiminta-alaan vaikuttavat megatrendit:
- Ilmastonmuutos ja luontokato
- Kansainvälinen toimintaympäristö ja yhteistyö
- Väestörakenteen muutokset ja alueiden eriytyminen
- Arvojen ja asenteiden muutos
- Digitalisaatio
Visio 2023–2030
Hyvinvointia luonnosta – ja luonnolle
Suomi on riistakantojen ja riistan elinympäristöjen kestävän käytön, hoidon ja suojelun edelläkävijä.
Toiminta-ajatus
Vastaamme riistakantojen elinvoimaisuudesta, turvaamme riistavaran monipuolisen ja kestävän käytön ja sovitamme yhteen riistatalouteen liittyviä erilaisia odotuksia.
Kriittiset menestystekijät
- Riistakannat säilyvät elinvoimaisina ja terveinä
- Riistasta maanomistajalle lisäarvoa, ja motivaatiota luontokadon pysäyttämiseen
- Riistakonsernin palvelut turvataan myös paikallistasolla ja ne vahvistavat maaseudun elinvoimaa ja kokonaisturvallisuutta
- Metsästäjien osaaminen kasvaa ja eettisyys ja vastuullisuus kehittyvät vahvistaen metsästyksen yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä
- Riistakonflikteja ja –vahinkoja ennaltaehkäistään, sekä hallitaan laajalla sidosryhmäyhteistyöllä.
Strategiset päämäärät
- Turvaamme luonnon monimuotoisuutta ja varaudumme ilmastonmuutokseen, sekä kannustamme maanomistajia ja metsästäjiä tätä tukevaan riistaelinympäristöjen hoitoon.
- Parannamme metsästyksen kokonaiskestävyyttä ja varmistamme riistakantojen elinvoimaisuuden säätelemällä metsästystä ajantasaisen riistatiedon perusteella. Vahvistamme monilajista kannanhoitoa ja sen edellyttämää tutkimusta.
- Tarjoamme tietoa ja viestimme aktiivisesti riistaeläimistä, metsästyksestä ja riistanhoidosta kaikille suomalaisille sekä tarjoamme laadukasta ja ajantasaista aseen käsittelykoulutusta vastuullisen ja turvallisen harrastuksen aloittamiseen ja osaamisen vahvistamiseen.Noutavilla koirilla on tärkeä rooli vesilinnustuksessa.
- Perustamme metsästyksen luonnonvaraiseen riistaan ja ohjaamme metsästäjiä kohtuullisiin saalismääriin, riistan arvostamiseen sekä tutkimukseen perustuvaan riistanhoitoon.
- Tunnistamme riistaan liittyviä erilaisia arvoja ja odotuksia ja tarjoamme mahdollisuuden avoimeen vuoropuheluun ja yhteensovittamiseen. Hallitsemme riistaan liittyviä konflikteja vahvistamalla toimenpiteitä ja resursseja vahinkojen ja haittojen ennaltaehkäisyyn siten, että riistan aiheuttamat vahingot pysyvät kohtuullisella tasolla.
- Turvaamme riistanhoitoyhdistysten uudistumisella, ammattimaisella toiminnanohjauksella ja tuella yhteiskunnan tarvitseman vapaaehtoistyön jatkuvuuden ja riistatiedon saatavuuden.
- Kehitämme riistakonsernin sisäisiä toimintatapoja ja verkostoja ja lisäämme riistakonsernin kansainvälistä yhteistyötä ja vaikuttamista. Vahvistamme tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta konsernin toiminnassa ja metsästysmahdollisuuksien jakaantumisessa.