Siirry sisältöön

Ilvesnäyte

Luonnonvarakeskus (www.luke.fi) tutkii ilveskannan rakennetta (kannan ikärakenne ja sukupuolten lukumääräsuhde) sekä ilvesten kuntoa, lisääntymistehoa ja ravinnon koostumusta. Saatu aineisto vaikuttaa osaltaan ilveskannan hoitoon. Tutkimuslaitokselle toimitettavat näytteet kaadetuista ilveksistä ovat tärkeä tiedonlähde.

Kannanhoidollisen poikkeusluvan haltijan tulee huolehtia poikkeusluvan liitteenä toimitettujen ohjeiden mukaisesti näytteiden lähettämisestä Luonnonvarakeskukselle asianmukaisesti ja pilaantumattomana. Näytteet tulee säilyttää lähettämiseen asti pakastimessa. Ohjeet näytteiden ottamiseen ja tietolomake (kaatolomake) löytyvät myös tältä sivulta.

HUOM! Metsästysvuonna 2023/2024 tutkimuslaitos pyytää kannanhoidollisen poikkeusluvan saajia lähettämään näytteet kaikista ilveksistä (sekä uroksista että naaraista). Molempia sukupuolia pyydetään näytteeksi joka kolmas vuosi ja pelkästään naaraita pyydetään näytteeksi taas ensi vuonna. Kokonaisia ruhoja (kannanhoidollisen metsästyksen saalis) ei tänä vuonna lähetetä Lukelle.

Saate ja lähetysohjeet kannanhoidolliset 2023-24

Ilvesnäytteiden tietolomake kannanhoidolliset 2023-24

Vahinkoperusteisella poikkeusluvalla ammutut ilvekset kuuluvat valtiolle ja ne tulee toimittaa kokonaisina, nylkemättä Luonnonvarakeskukselle (metsästyslaki 41 a §:n 2 momentti). Ilveksen ruho jäädytetään joko pakastimessa tai ulkona, jos on pakkasta, ja pakataan pariin tai useampaan vahvatekoiseen muovisäkkiin.

Saate ja lähetysohjeet vahinkoperusteiset 2023-24

Ilvesnäytteiden tietolomake vahinkoperusteiset 2023-24