Siirry sisältöön

Pöllöt

Hiiripöllö

(Surnia ulula)

Tuntomerkit: Haukkamainen pöllö. Selkäpuoli tumman harmaanruskea valkotäpläinen, alapuolelta valkea tumman poikkiraitainen. Valkeassa naamassa tummat reunat. Pyrstö pitkä, siivet suipohkot. Liikkeellä päivisinkin ja istuu näkyvällä paikalla puun latvassa tai sähköjohdolla. Lento varpushaukkamaista räpytystä ja liitoa. Hiiripöllön erona haukkoihin on pyöreä pöllönpää.

Muuta: Rauhoitettu.

Suopöllö

(Asio flammeus)

Tuntomerkit: Keskikokoinen yleisväriltään ruskea pöllö. Korvatupsut ovat tuskin näkyvät ja silmät ovat keltaiset. Samannäköisen sarvipöllön silmät ovat oranssinkeltaiset ja korvatöyhdöt ovat pitkät. Liikkeellä usein päivisinkin, jolloin iso pää ja pehmeä lentotapa eroina haukkoihin ja riista­lintuihin.

Muuta: Rauhoitettu.

Viirupöllö

(Strix uralensis)

Tuntomerkit: Huukajaa pienempi suurikokoinen pöllö, joka muistuttaa lehtopöllöä. Vaalean kellanharmaa höyhenpuku pitkittäisviiruinen. Vaalea naama, jossa mustat silmät, jotka suhteessa pienikokoi­semmat kuin lehtopöllöllä. Lennossa pyrstö pitkä (lehtopöllöllä lyhyempi). Soidinhuuto huuhkajamainen, varoitus lyhyt haukahdus vuh.

Muuta: Rauhoitettu.

Lapinpöllö

(Strix nebulosa)

Tuntomerkit: Melkein huuhkajan kokoinen pitkäpyrstöinen pöllö. Naamassa mustien renkaiden muodostama kuvio, jonka keskellä valkoiset höyhenkuviot silmien yläpuolelta nokan sivuille. Silmät ovat keltaiset (viirupöllöllä mustat). Soidinhuuto sarja kumeita huu-ääniä.

Muuta: Rauhoitettu.

Huuhkaja

(Bubo bubo)

Tuntomerkit: Maan suurin pöllö. Suuret korvatupsut näkyvät linnun istuessa, mutta ei lennossa. Kellanruskeassa puvussa mustaa kuviointia. Silmät oranssinpunaiset, tuiman näköiset. Pyrstö lyhyehkö. Siivenlyönnit jäykkiä, liitää välillä. Soidinhuuto kaksitavuinen kumea puhallus huu-uu, joka toistuu harvakseltaan. Varoitusääni haukkuva tai naksautteleva.

Muuta: Rauhoitettu.