I skötseln av viltsjöfåglar på tillbakagång strävar man efter en bättre kullreproduktion än den nuvarande, förbättrande av jaktens hållbarhet och bättre information om beståndens riklighet och jaktbyten.
Åtgärdsförslagen omfattar iståndsättning och skötsel av livsmiljöerna, minskning av konkurrens och predation, reglering av jakt och utvecklande av insamling av information om beståndens riklighet och byten.
För iståndsättning och skötsel av våtmarksmiljöer föreslås ett omfattande projekt med ett område av västra och eventuellt södra kustregionerna och landets mellersta del. I samband med projektet informeras om till våtmarksbiotopernas skötsel hörande finansierings- och samarbetsmöjligheter och om arbetets framsteg.
Fångsten av små rovdjur effektiveras, framför allt i fråga om främmande rovdjur, bl.a. genom att granska fredningsförordningarna samt de skyddade våtmarkernas skyddsförordningar, och de små måsfåglarnas krav på boplatser tas i beaktande vid skötseln av våtmarkerna.
Man påbörjar utvecklingen av nätverk med störningsfria våtmarksområden på frivillig bas utgående från markägarperspektiv, först som pilotprojekt, och vid behov iståndsätts eller skapas nya ersättande jaktvåtmarker. Man utreder effekterna av spannmålsutfodringen och bedömer åtgärdsbehoven.
Man ökar informationen om identifiering av viltsjöfåglar och man styr in jakten på rikligt förekommande arter.
Man utökar antalet inventeringspunkter för de årliga sjöfågelinventeringarna målet är 50–100 punkter i varje landskap, och man utvecklar användningen av Oma riista-tjänsten i uppskattningen av bytesmängder och viltsjöfågelbeståndens riklighet.