Siirry sisältöön

När du möter ett stort rovdjur

I Finland påträffas fyra landlevande stora rovdjur: björn, varg, lodjur och järv. De definieras som stora rovdjur utifrån storlek och levnadssätt, det vill säga de är rovdjur som befinner sig högst upp i näringskedjan. Stora rovdjur undviker människan av naturen, men om de blir överrumplade kan de uppleva situationen som hotfull. I ett sådant läge är det möjligt att rovdjuret försvarar sig och en farlig situation uppstår. I synnerhet ett stort rovdjur som är sjukt eller skadat kan uppträda hotfullt.

Om du möter ett stort rovdjur, som inte blir skrämt eller flyr när det upptäcker dig, och om du upplever situationen som hotfull, ring nödnumret 112.

Minska risken för ett möte

  • Se till att du för ljud där du rör dig, så att ett rovdjur hinner undvika dig. Anpassa ljudstyrkan till ljuden i omgivningen. Möten med djur inträffar ofta när det regnar, snöar eller blåser hårt, eftersom ljuden från människan lätt döljs i sådana förhållanden.
  • Stora rovdjur kan röra sig i närheten av bebyggelse i hopp om att hitta lättillgänglig föda. Städa undan föda som eventuellt kan locka rovdjur till gården.
  • Om ett rovdjur rör sig på gården, försök skrämma iväg det med skrammel eller andra höga ljud. Närma dig inte djuret till exempel för att försöka ta en bild av det.
  • När du rör dig med hund lönar det sig att hålla hunden i koppel, eller koppla den genast när du upptäcker ett rovdjur.

Möte med en björn

  • Om du ser en björnunge är honan i allmänhet någonstans i närheten. Avlägsna dig från platsen i den riktning du kom ifrån. Björnhonan kan försvara sina ungar om den upplever situationen som hotfull.
  • Backa lugnt och prata samtidigt med låg röst.
  • Ropa inte eller stirra björnen rakt i ögonen.
  • Spring inte eller klättra upp i ett träd.
  • Björnen kan varna dig genom att brumma, resa sig på bakbenen eller ryta. Den försöker göra allt för att få dig ur vägen. Björnen försöker undvika kontakt in i det sista, och kan göra skenattacker för att skrämma iväg dig.
  • En björn attackerar en människa endast om den känner sig hotad. Oftast inträffar farliga möten i jaktsituationer. Om en björn anfaller, lönar det sig att kasta sig på marken på magen och skydda huvud och nacke med armarna.

Möte med en varg

  • Ge dig till känna till exempel genom att ropa eller klappa med händerna. Vargen blir sannolikt skrämd.
  • Avlägsna dig lugnt från platsen. Spring inte.
  • Om en varg börjar följa efter dig ska du fortsätta framåt i lugn takt. Du kan emellanåt ropa eller vråla och göra dig så stor som möjligt genom att lyfta händerna i luften.
  • I den sällsynta situationen att en varg anfaller ska du göra så kraftigt och högljutt motstånd som möjligt.

Möte med lodjur eller järv

  • Det finns inga uppgifter om att en järv eller en lo skulle ha attackerat en människa.
  • Om du stöter på en järv eller ett lodjur ska du avlägsna dig lugnt från platsen.
    Låt djuret undvika dig på ett säkert sätt.

En trafikolycka med ett storkrovsrovdjur

Om du krockar med ett stort rovdjur ska du inte stiga ur fordonet, utan anmäl krocken till nödcentralen och följ de anvisningar de ger.

Mer information om hur man agerar vid en viltolycka.

Rapportera din observation av stora rovdjur

Anmäl din observation av ett stort rovdjur till områdets rovdjurskontaktperson. Det kan vara en visuell observation av ett djur eller en observation av spår, spillning eller kadaver.

Genom att anmäla dina observationer till den lokala rovdjurskontaktpersonen hjälper du myndigheterna att få en mera exakt uppfattning om rovdjurssituationen i området och stöder samtidigt viltforskningen.

Rovdjurskontaktpersonernas kontaktuppgifter och mer information om uppföljning av stora rovdjur.

Identifiera rovdjurets spår

Du kan identifiera ett rovdjur utifrån dess spår, särskilt i snö. Vid spåridentifiering lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid spårets mått. För senare identifiering kan du fotografera spåret. Placera något välbekant föremål bredvid spåravtrycket för att visa proportionerna. Kom ihåg att också mäta steglängden och fotografera spårlöpan.

Mer information on spår och spillning av stora rovdjur (riistainfo.fi).