Taantuvien riistavesilintujen hoidossa tavoitellaan nykyistä parempaa poikastuottoa, metsästyksen kestävyyden parantamista ja parempaa tietoa kantojen runsaudesta ja metsästyssaaliista. Toimenpide-ehdotukset koskevat elinympäristöjen kunnostusta ja hoitoa, kilpailun ja saalistuksen vähentämistä, metsästyksen säätelyä ja kantojen runsautta ja saalista koskevan tiedonkeruun kehittämistä.
Kosteikkoelinympäristöjen kunnostamiseksi ja hoitamiseksi esitetään laajaa hanketta alueena läntiset ja mahdollisesti eteläiset rannikkoseudut ja maan keskiosia. Hankkeen yhteydessä viestitään kosteikkoelinympäristöjen hoitoon liittyvistä rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksista ja työn tuloksellisuudesta.
Pienpetojen, etenkin vieraspetojen, sekä tarvittaessa muiden lajien pyyntiä tehostetaan muun muassa tarkistamalla niiden rauhoitussäädöksiä ja suojeltujen kosteikkojen suojelusäädöksiä, ja pienten lokkilintujen pesäpaikkavaatimukset otetaan huomioon kosteikkojen hoidossa.
Häirintävapaiden kosteikkoalueiden verkostoa aletaan kehittää vapaaehtoisuuden pohjalta maanomistajalähtöisesti, aluksi pilottihankkeena, ja tarvittaessa kunnostetaan tai perustetaan korvaavia metsästyskosteikkoja.
Viljaruokinnan vaikutukset selvitetään ja arvioidaan toimenpidetarpeet. Viestintää riistavesilintulajien tunnistamisesta lisätään ja ohjataan metsästystä runsaslukuisiin lajeihin.
Lisätään vesilintulaskentojen vuosittaisten laskentapisteiden määrää tavoitteena 50–100 pistettä joka maakunnassa, ja kehitetään Oma riista -palvelun käyttöä riistavesilintujen saalismäärien ja kantojen runsauden arvioinnissa.
Tutustu taantuvien riistavesilintujen hoidon toimenpideohjelmaan (PDF)