Siirry sisältöön

Björnbytet i Finland 232 individer

Under björnjaktsäsongen som avslutades vid utgången av oktober fälldes i hela landet totalt 232 björnar. Bytesmängden ökade med 53 individer jämfört med ifjol. Brunbjörn jagas i södra Finland med stöd av dispens i stamvårdande syfte och på renskötselområdet med stöd av regional kvot.

Antalet dispenser i Finland utanför renskötselområdet var 170 och bytet 164 björnar. Jakt i stamvårdande syfte riktades till östra Finland och områden med skogsvildrenar. Flest björnar fälldes i Norra Karelen (87), Kajanaland (44) och Södra Savolax (25).

Den regionala kvoten för renskötselområdet var totalt 85 björnar, vara 25 på det västra renskötselområdet och 60 på det östra renskötselområdet. På det östra området användes hela kvoten. På det västra renskötselområdet fälldes 8 björnar.

Enligt Naturresursinstitutets färskaste uppskattning av brunbjörnsbeståndet har det ökat jämfört med i fjol. Stammen har ökat i synnerhet i östra Finland. Före jakten uppskattades Finlands björnstam till cirka 1 700 över ett år gamla individer. Finlands björnstam uppfyller kriterierna för en gynnsam skyddsnivå.

Tabell över björnbytet

Mer information:

Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter, Finlands viltcentral

tfn 029 431 2104

Jaktcheferna för de olika regionerna, se kontaktuppgifter https://riista.fi/sv/viltforvaltningen/kontaktuppgifter/