Siirry sisältöön

SRVA-data ökar trafiksäkerheten

Data som samlas in om jaktvårdsföreningarnas storviltsassistans (SRVA) möjliggör utvecklingen av nya tjänster som förbättrar trafiksäkerheten. Med hjälp av uppdaterad SRVA-data är det möjligt att bygga upp tjänster eller appar för till exempel bilar eller smarttelefoner som varnar för områden där det inträffar mycket klövdjursolyckor. Sedan början av året har den öppna SRVA-datan varnat bilförare via de över en halv miljon enheter som är utrustade med V-traffics program.

Finlands viltcentral samlar in uppgifter om SRVA-händelser i sin egen elektroniska tjänst Oma riista. Insamlandet av uppgifterna görs av de jägare som utför SRVA-arbetet. Storviltsassistansen organiseras av jaktvårdsföreningarna. SRVA-information ges ut som öppen data, med åtkomst via ett gränssnitt.

– Den öppna informationen innehåller uppgifter om tid, plats, djurartskod, antal djur och eventuellt djurens ålder och kön i fråga om väg- och järnvägsolyckor där klövdjur är inblandade. Informationen innehåller inga uppgifter i anknytning till personer eller fordon, berättar Finlands viltcentrals kommunikationschef  Klaus Ekman.

– Den öppna SRVA-informationen kan användas för att förbättra trafiksäkerheten i princip på samma sätt som i den nyligen prisbelönta appen Porokello (renklockan), visionerar Ekman.

Storviltsassistansen är jägares frivilligarbete till förmån för samhället. I SRVA-uppgifterna hjälper jägarna polisen med uppdrag med storviltsolyckor i trafiken och fördrivning av storvilt. Under år 2017 har 23 000 frivilliga deltagit i verksamheten och de har utfört 43 000 timmar talkoarbete. Antalet registreringar om olika händelser är över  11 000.

Specifikationsdokumentet för gränssnittet som behövs för överföringen av den öppna SRVA-informationen finns på Finlands viltcentrals sida Avoin data.

Tjänsten Oma riista producerar information om bland annat viltbestånd och vilthändelser för jägare, myndigheter och offentlig användning. Den offentliga informationen kan läsas på Naturresursinstitutets webbplats riistahavainnot.fi.