Siirry sisältöön

 Risken för hjortkrockar störst i november

Flest djurkollisioner inträffar en timme före soluppgången och en timme efter solnedgången. I november gör vitsvanshjortens brunsttid att djuren sätter sig i rörelse, samtidigt som gryningen och skymningen infaller vid tidpunkterna på dygnet med livligast pendlingstrafik.

Varje hjortdjurskrock ska av föraren anmälas till det allmänna nödnumret 112. Samtalet startar en organiserad händelsekedja, som leder till att en person från jaktvårdsföreningens storviltsassistans (SRVA) antingen kommer till platsen för att hämta djurkroppen eller sätter igång spårningen av ett skadat djur.

En hjortdjursolycka måste alltid anmälas till nödcentralen på telefonnummer 112. Det går lättast genom att från olycksplatsen ringa med appen 112 Suomi, som kan laddas ner i mobilen. Då får nödcentralen reda på den exakta platsen och SRVA hittar fram.

Ha alltid med ett viltolycksmärke i bilen, på vilket finns anvisningar för hur man ska agera vid storviltskollisioner. Märk ut kollisionsplatsen med viltolycksmärket eller med något annat som finns i bilen, till exempel en plastkasse. På så vis underlättas efterarbetet och inledningen av spårningen av ett skadat djur. Viltolycksmärket kan skrivas ut från Finlands viltcentrals webbplats.

Extra information

Laaja, Reima

  • Viltplanerare, Satakunda
  • Storviltsassistans (SRVA)
  • 029 431 2322
  • reima.laaja@riista.fi