Siirry sisältöön

Marraskuu on pahinta peurakolariaikaa

Eniten eläinonnettomuuksia tapahtuu tunti ennen auringonnousua ja tunti auringonlaskun jälkeen. Marraskuussa valkohäntäpeurojen kiima-aika saa eläimet liikkeelle ja samalla normaaliaikaan siirtymisen myötä aamu- ja iltahämärät osuvat vilkkaimman työmatkaliikenteen aikaan.

Autoilijan tulee ilmoittaa jokaisesta hirvieläimen kanssa törmäämisestään yleiseen hätänumeroon 112. Soitto käynnistää organisoidun tapahtumaketjun, jonka päätteeksi riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu (SRVA) käy joko noutamassa kuolleen eläimen tai käynnistää loukkaantuneen eläimen jäljestyksen.

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta täytyy aina ilmoittaa hätäkeskuksen 112 numeroon. Helpoiten se onnistuu soittamalla kolaripaikalta puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Tällöin hätäkeskus saa tietoonsa tarkan tapahtumapaikan ja SRVA löytää perille.

Pidä aina autossa mukanasi riistaonnettomuusmerkkiä, jossa on toimintaohjeet suurriistakolarien varalle. Merkitse kolaripaikka riistaonnettomuusmerkillä tai muulla autosta löytyvällä tarvikkeella, esimerkiksi muovipussilla. Merkintä helpottaa kolarin jälkiselvittelyä ja loukkaantuneen eläimen jäljityksen aloitusta. Riistaonnettomuusmerkki on tulostettavissa Suomen riistakeskuksen täältä.

Lisätietoja

Laaja, Reima

  • Riistasuunnittelija, Satakunta
  • Suurriistavirka-apu (SRVA)
  • 029 431 2322
  • reima.laaja@riista.fi