Siirry sisältöön

Många vill börja jaga – allt större andel kvinnor bland nya jägare

Varje år avlägger 7 000–8 000 personer jägarexamen. Antalet har hållits på en konstant nivå. I fjol var 28 procent av de utexaminerade kvinnor. Många börjar jaga även i vuxen ålder.

Andelen kvinnor av antalet personer som börjar jaga har ökat under 2000-talet. År 2000 var 14 procent av de utexaminerade kvinnor. År 2023 hade den relativa mängden fördubblats.

Andelen kvinnor varierar efter region och till exempel i Lappland år 2023 var nästan hälften, det vill säga 42 procent, av de utexaminerade kvinnor.

– Många kvinnor lockas av naturupplevelserna, viltmaten eller hundhobbyn som jakten erbjuder, berättar jaktchef Henri Mutanen från Finlands viltcentral.

Jägarkåren allt mer mångsidig

Gruppen människor som börjar jaga har blivit mer heterogen. Förutom det ökande antalet kvinnliga jägare påbörjas jakthobbyn i allt högre ålder, särskilt i närheten av storstäder i södra Finland.

I närheten av storstäderna är den typiska examensdeltagaren 30–40 år, medan den typiska examensdeltagaren på landsbygden är en ung person i åldern 10–15 år.

– Jakt upplevs som en ansvarsfull och medryckande naturhobby. Allt fler som börjar jaga är vuxna utan tidigare kontakt med jakt, säger Mutanen.

Jaktvårdsföreningarna anordnar förberedande utbildningar för jägarexamen och jägarexamina. Kommande evenemang hittar du i viltförvaltningens evenemangssökning.

Mer information om jägarexamen (riistainfo.fi).