Siirry sisältöön

Luke: Ylä-Lapin riekkokanta kasvussa

Luonnonvarakeskuksen tiedote, 30.8.2022

Kesän kanakoiralaskentojen perusteella Ylä-Lapin riekkokanta on kasvussa. Kanta on selvästi pitkän aikavälin (2008 − 2021) keskiarvoa, noin 7,5 riekkoa neliökilometrillä, korkeampi. Kesän laskentojen perusteella Ylä-Lapin yhteenlaskettu riekkokanta on nyt noin 12 riekkoa neliökilometrillä.

− Edellisen talven olosuhteet ovat olleet riekoille hyvät, ja alkukesän lisääntyminen on onnistunut. Aikuisten riekkojen määrä vaihtelee vuosittain vain vähän, ja suurimman osan kannanvaihtelusta selittää poikastuoton vaihtelu, kertoo tutkija Antti Paasivaara Lukesta.

Paasivaaran mukaan riekkokanta on kasvussa kaikkien kolmen Ylä-Lapin kunnan alueella, tosin Enontekiöllä kasvu on hiukan maltillisempaa kuin muualla.

Kuluvana kesänä syntyneiden poikasten osuus koko kannasta oli samaa suuruusluokkaa kuin vuosi sitten eli lähes 70 %. Keskimääräinen parvikoko oli 4 – 5 riekkoa kuten vuosi sitten.

− Samanlainen nousu ja kannan rakenne edelsivät huippuvuotta 2015, joka on ollut kanakoiralaskennan runsain riekkovuosi, Paasivaara kertoo.

Laskenta toteutettiin kolmen pohjoisimman kunnan (Enontekiö, Inari ja Utsjoki) alueella. Ylä-Lapin riekkokannan arviointi tehdään yhteistyössä vapaaehtoisten, Metsähallituksen ja Luken kesken. Vapaaehtoiset vastaavat laskennasta, jota Metsähallitus koordinoi. Luke analysoi ja raportoi tulokset.

Tänä vuonna laskettiin yhteensä noin 690 kilometriä laskentalinjaa, joka kattoi tasaisesti koko Ylä-Lapin.

Kiitos kaikille laskentaan osallistuneille.