Siirry sisältöön

Jaktsäsongen närmar sig – skjutbanesäsongen pågår som bäst

Det nya jaktåret börjar i augusti. Senast nu ska jägarna alltså gräva fram gevären ur skåpet och åka till skjutbanan. Träning är det enda sättet för dig att bli tillräckligt skicklig så att du kan lägga det fällande skottet rätt.

Alla jägare behöver åka till skjutbanan några gånger

Träffsäkerheten med hagelgevär bygger i hög grad på muskelminne och rutin, och båda behöver ruskas i gång efter ett uppehåll. Träffsäkerheten med studsare kräver i synnerhet ett mjukt avkramat skott så att det inte blir någon knyck vid skarpt läge på jakt. Kontrollera samtidigt att studsaren träffar som den ska eller om den behöver skjutas in.

I synnerhet med hagelgevär är det bäst att låta bli skott på allt för långa avstånd för att undvika skadskjutningar. Övningsskyttet på bana utvecklar jägarens förmåga att bedöma avstånd och ger samtidigt honom (eller henne) en realistisk uppfattning om skjutskickligheten. Om allting inte stämmer vid en skottchans på jakt så är det bäst att låta bli att skjuta.

Det finns väl ingenting förargligare än att åka på jakt och sedan märka att geväret inte fungerar! Träningspassen under sommaren visar att geväret fungerar, och om det skulle vara något fel på det så finns det tid att få felet reparerat innan säsongen börjar.

Sist men absolut inte minst så utgör träningen på skjutbanan också en repetition av hur du hanterar geväret på ett riktigt och säkert sätt, vilket är det allra viktigaste för varje jägare.

Kontakta din jaktvårdsförening eller jakt- och skytteföreningarna för att få veta när skjutbanorna i trakten har öppet.

Finns också kurser  

För dig som precis har skrivit jägarexamen eller som har väldigt lite erfarenhet av skytte så är det en god idé att gå kursen ABC för jaktskytte. Du hittar kursens innehåll och kurskalendern på adressen

www.metsastysammunnanabc.fi.

ABC för jaktskytte är ett projekt som drivs gemensamt av Finlands jägarförbund och Finlands viltcentral.

 

Ytterligare information:

Kommunikationsplanerare Tero Kuitunen, 029 431 2122, tero.kuitunen@riista.fi.