Siirry sisältöön

Höstens bytesmängd av vitsvanshjort betydligt större än tidigare

Man strävar till att minska på vitsvanshjortbeståndet som ökat i sydvästra Finland genom en effektiverad jakt. I början av jaktperioden har man fällt en rekordstor mängd vitsvanshjortar.

Mängden hjortbyten som rapporterats fram till och med den 9 oktober är totalt hela 6 800 individer. Flest hjortar har fällts i Egentliga Finland. I hela landet är höstens bytesmängd av hjort omkring 2 700 individer fler än under motsvarande tidsperiod i fjol.  I enlighet med rekommendationerna består bytet övervägande av hindar.

Vitsvanshjortstammen och -bytet fokuseras till Egentliga Finland, Nyland, Södra Tavastland, Satakunta och Norra Tavastlands viltcentrals områden. Målet är att genom effektiverad jakt minska på beståndet som blivit rikligare. Genom att öka bytesmängden särskilt i början av hösten beräknar man att det leder till en minskning av hjortkollisioner, vilka vanligen inträffar mest i oktober-november.

Vitsvanshjorten är sydvästra Finlands viktigaste vilt. För hela landet strävar man under innevarande jaktperiod till en total bytesmängd på över 55 000 individer.

I början av september började vaktjakten på vitsvanshjort. Från och med den sista lördagen i september blev övriga jaktmetoder tillåtna, så som användning av hund och drevjakt. För första gången fortsätter jakttiden ända till mitten av februari, även om det efter den sista januari är förbjudet att använda sig av hund.  Med förlängningen av jakttiden försöker man uppnå en ökning av bytesmängden.

Extra information

Körhämö, Jani

  • Jaktchef, Norra Tavastland (Tjänstledighet)
  • 029 431 2281
  • jani.korhamo@riista.fi
  • Toimivapaalla 2.8.2024 asti. / På tjänstledighet fram till den 2.8.2024