Siirry sisältöön

291 lodjur fälldes vid jakt i stamvårdande syfte

Den stamvårdande jakten på lodjur avslutades i slutet av februari. Bytet blev 291 lodjur. Bytesmängden var större än förra vintern, då 212 lodjur fälldes.

Finlands viltcentral beviljade totalt 314 dispenser för fångst av lodjur. Dispenserna för stamvårdande jakt riktades till Södra och Norra Savolax, Kajanaland och Södra Tavastland, där lodjursstammen är störst eller har ökat kraftigt sedan föregående stamuppskattning.

Vinterns snöförhållanden skapade goda jaktförhållanden och möjliggjorde att i enlighet med rekommendationerna rikta dispensfångsten till individer som har rört sig i närheten av bebyggelse. Nästan 93 procent av dispenserna användes.

Lodjur förekommer i hela landet, och är vårt rikligast förekommande stora rovdjur. Naturresursinstitutet uppskattade att det fanns 2 065–2 170 över ett år gamla lodjur i Finland innan jaktsäsongen inleddes. Enligt uppskattningen ökade stammen med över 200 individer sedan föregående år.  Ifjol gjordes i Finland observationer av cirka 400 lodjurskullar.

Naturresursinstitutet ger i sommar en ny uppskattning av Finlands lodjursstam. Stamuppskattningen grundar sig på de granskade observationer av kullar som rovdjurskontaktpersonerna registrerar i systemet Tassu. Observationer av stora rovdjur kan anmälas till rovdjurskontaktpersonerna, vilkas kontaktuppgifter finns på riista.fi under rubriken kontaktuppgifter.

Bilaga: Lodjursbytet vid jakt i stamvårdande syfte i olika områden (pdf)

Tilläggsuppgifter: jaktcheferna för de olika regionerna, se kontaktuppgifter