Siirry sisältöön

Kannanhoidollisessa metsästyksessä saaliiksi 291 ilvestä

Ilveksen kannanhoidollinen metsästys päättyi helmikuun lopussa. Saaliiksi saatiin 291 ilvestä. Saalis kasvoi edellistalvesta, jolloin kaadettiin 212 ilvestä.

Suomen riistakeskus myönsi poikkeuslupia yhteensä 314 ilveksen pyytämiseen. Kannanhoidollisia lupia kohdennettiin Etelä- ja Pohjois-Savoon, Kainuuseen sekä Etelä-Hämeeseen, joiden alueella ilveskanta on suurin tai kanta-arvio on kasvanut voimakkaasti edelliseen kanta-arvioon verrattuna.

Talven lumiolosuhteet loivat hyvät olosuhteet metsästykselle ja mahdollistivat suositusten mukaisesti poikkeuspyynnin suuntaamisen asutuksen tuntumassa liikkuneisiin yksilöihin. Luvista käytettiin lähes 93 prosenttia.

Koko maassa esiintyvä ilves on runsaslukuisin suurpetomme. Luonnonvarakeskus arvioi, että Suomessa oli ennen metsästyskauden alkua 2 065–2 170 yli vuoden ikäistä ilvestä. Kanta-arvio kasvoi edellisvuodesta yli 200 yksilöllä.  Viime vuonna Suomessa tehtiin havaintoja noin 400 ilvespentueesta.

Luonnonvarakeskus antaa uuden arvion Suomen ilveskannasta kesällä. Kanta-arvion perustana ovat petoyhdyshenkilöiden Tassu-järjestelmään kirjatut tarkastetut pentuehavainnot. Suurpetohavainnot voi ilmoittaa suurpetoyhdyshenkilöille, joiden yhteystiedot ovat haettavissa riista.fi-sivun yhteystietohausta.

Liite: Ilvesten kannanhoidollisen metsästyksen saalis alueittain (pdf)

Lisätietoja: alueiden riistapäälliköt, ks. yhteystiedot