Siirry sisältöön

Livsmedelsverket: Fågelinfluensa som spridit sig i Europa påträffades hos fasaner i Janakkala

Högpatogen fågelinfluensa av typen H5N8 som spridit sig på andra håll i Europa har konstaterats i Finland. Viruset som orsakar hög dödlighet bland fåglar påträffades hos fasaner som satts ut i naturen i Janakkala i Egentliga Tavastland. För att förhindra smitta bör fjäderfän och alla tama fåglar hållas inne eller skyddas mot kontakt med vilda fåglar.

I närheten av en fasangård i Janakkala hade man observerat exceptionellt stor dödlighet hos fasaner som satts ut i naturen. Fågelinfluensa av typ H5N8 bekräftades hos fem fasaner som skickades till Livsmedelsverkets laboratorium från området.

Fasangården har meddelats ett förvaltningsbeslut som syftar till att förhindra att sjukdomen sprids.

Högpatogen fågelinfluensa av typen H5N8 har sedan slutet av förra året påträffats bland annat i Tyskland, Danmark, Nederländerna, Frankrike och Sverige både hos vilda fåglar och på fjäderfägårdar. På de gårdar som fått in smittan har alla fåglar avlivats i enlighet med lagstiftningens krav.

Fågelinfluensavirus smittar dåligt till människan och för att få smittan krävs det vanligen nära kontakt till sjuka vilda fåglar, fjäderfän eller deras exkrementer. Det är inte känt att en människa någonsin skulle ha smittats med fågelinfluensa av typen H5N8 som konstaterats i Europa.

Det har varit förbjudet att hålla fjäderfä utomhus på våren för att förhindra spridningen av fågelinfluensa. Kommunalveterinären ska utan dröjsmål underrättas om misstanke om fågelinfluensa.