Siirry sisältöön

Coronasituationen påverkar handläggningen av vapentillstånd

Jägarna brukar uppmanas ansöka om vapentillstånd i tillräckligt god tid på våren. Syftet med uppmaningen är att de ska hinna få tillståndet från polisen, skaffa vapnet och träna tillräckligt med det innan jaktsäsongen inleds. På grund av coronasituationen är läget annorlunda i vår.  

Den allmänna anvisningen nu är att all trafik på allmänna platser ska undvikas så länge epidemin pågår. Detta gäller även besök på en polisinrättning, om det inte är absolut nödvändigt.

– Vi ber jägarna om tålamod vid ansökan om vapentillstånd. Å andra sidan är det viktigt att man känner sitt vapen och har tränat skytte inför jakten, och man måste reservera tillräckligt med tid för detta innan man beger sig ut i skogen, säger kommunikationsplanerare Tero Kuitunen vid Finlands viltcentral.

Om det är nödvändigt att lämna in en ansökan under epidemin

Ansökan kan lämnas in på vilken polisinrättning som helst.

Det lönar sig absolut att boka en tid istället för att köa på polisinrättningen, även om den möjligheten skulle finnas.

Vissa polisinrättningar erbjuder betjäningstider under avvikande öppettider för personer som tillhör någon riskgrupp.

Bäst information om hur ärenden kan uträttas får man på den lokala polisinrättningens webbsidor eller via telefontjänsten.

När ansökan har lämnats in

Polisens resurser har under epidemin allokerats enligt regeringens riktlinjer, vilket medför att det är skäl att förbereda sig på långa väntetider.

 

Polisens verksamhetsställen

Tidsbokning

 

Tilläggsuppgifter: 

Tero Kuitunen, kommunikationsplanerare, Finlands viltcentral: tero.kuitunen@riista.fi