Siirry sisältöön

174 lodjur fälldes vid jakt i stamvårdande syfte

Den stamvårdande jakten på lodjur avslutades i slutet av februari. Bytet blev 174 lodjur. Bytesmängden var avsevärt mindre än förra vintern, då 306 lodjur fälldes.

Finlands viltcentral beviljade sammanlagt 178 dispenser för fångst av lodjur, vilket är 142 färre än året innan. Över 98 procent av dispenserna användes.

Dispenser i stamvårdande syfte beviljades för de ansökningsområden på vilka stammen enligt uppskattning var tät och lodjurets stamutveckling uppåtgående eller stabil.

Naturresursinstitutet uppskattade att det fanns 2 150–2 405 över ett år gamla lodjur i Finland innan jaktsäsongen inleddes. Lodjursstammen hade ökat en aning jämfört med föregående uppskattning.

I vår ger Naturresursinstitutet en ny uppskattning av Finlands lodjursstam. Stamuppskattningen grundar sig på de granskade observationer av kullar som rovdjurskontaktpersonerna registrerar i systemet Tassu. Det lönar sig att anmäla observationer av stora rovdjur till rovdjurskontaktpersonerna, vilkas kontaktuppgifter finns på riista.fi under rubriken kontaktuppgifter.

 Bilaga: Lodjursbytet vid jakt i stamvårdande syfte i olika områden (pdf)

Tilläggsuppgifter: jaktcheferna för de olika regionerna, se kontaktuppgifter