Siirry sisältöön

Positionspunkter i tjänsten Oma riista

Enligt jägarnas önskemål finns nu en helhet för positionspunktfunktioner i tjänsten Oma riista. Föreningarna kan använda positionspunkterna på många olika sätt, och i synnerhet för att förbättra jaktsäkerheten.

 Med hjälp av positionspunkterna kan en jägare till exempel enkelt hitta sin passplats, eftersom man ser både sin egen position och passplatsen på kartan i Oma riista-mobilappen. Egenskapen är viktig också för jaktledare, eftersom den underlättar planeringen och ledningen av jakten.

Föreningens kontaktperson upprätthåller positionspunkterna i Oma riista-nättjänsten. Föreningens alla medlemmar kan kontrollera positionspunkterna i nättjänsten eller i Oma riista-mobilappen genom att välja det område där positionspunkterna är angivna.

Det finns fyra olika typer av positionspunkter:

  1. Passplats
  2. Saltsten
  3. Utfodringsplats
  4. Annan

Punkterna kan anges på kartan antingen en och en eller i form av en kedja med flera punkter. Varje positionspunkt får ett eget nummer, vilket gör att punkterna är lätta att skilja åt. Varje positionspunkt kan också förses med namn och en beskrivning i textform.

Sparade uppgifter kan hämtas från Oma riista-tjänsten i .xls- eller .gpx-format, varvid de också kan användas i andra appar. Dessutom erbjuder Finlands viltcentral ett Oma riista-kompatibelt gränssnitt, i vilket man med områdets lösenord kan söka antingen endast ett område eller ett område med tillhörande positionspunkter. Detta gör att positionspunkterna också kan visas i kommersiella aktörers appar, såsom hundradarprogram. En beskrivning av gränssnittet finns på sidorna riista.fi/avoindata.

Tilläggsuppgifter

Oma riista rådgivning tfn 029 431 2111 eller oma@riista.fi


Tjänsten Oma riista upprätthålls av Finlands viltcentral, och har över 200 000 användare