Siirry sisältöön

Hornutställning i Ingå

Forskningsprojektet Vitsvans-DNA har samlat in uppgifter om ålder, slaktvikt, DNA och hornstorlek av fällda vitsvanshjortar i Nylands västligaste kustområde. Nu ordnas en hornutställning med en del av hornen.

Ungefär 70 jaktföreningar och -sällskap inom sex jaktvårdsföreningar medverkade i forskningsprojektet Vitsvans-DNA genom att samla in material under jaktsäsongen 2012-2013. Över 200 horn av fällda hjortar har kokats och rengjorts, exakt ålder har fastställts och hornstorleken har mätts enligt CIC:s troféregler. Också uppgifter om djurens slaktvikt har samlats in.

En utställning där en del av de insamlade hornen visas upp, ordnas i Västankvarns gamla skolhus i Ingå 8-9 juni 2013 klockan 10:00 – 16:00, alltså lördag och söndag. Adressen är Västankvarnvägen 413, 10230 Ingå st. På utställningen visas hornen i åldersgrupper så att man kan se hur små eller hur stora horn till exempel en 1½-årig hjort eller en 4½-årig hjort kan ha.

I samband med hornutställningen presenteras också resultat av forskningen beträffande till exempel hur vitsvansarna utvecklas med stigande ålder, hur hornstorlek och kroppsstorlek korrelerar och hur åldersfördelningen i vitsvansbytet 2012-2013 såg ut. Besökarna ges också möjlighet att öva sig i åldersbedömning av fällda vitsvansar med hjälp av djurens underkäkar.

Alla intresserade hälsas hjärtligt välkomna att besöka hornutställningen. Deltagandet är avgiftsfritt.