Siirry sisältöön

Flest hjortkrockar inträffar i november

Flest djurolyckor inträffar en timme före soluppgången och en timme efter solnedgången. I november gör vitsvanshjortens brunsttid att djuren sätter sig i rörelse, samtidigt som gryningen och skymningen infaller då trafiken till och från arbetsplatserna är livligast.

En bilförare ska anmäla varje krock med ett hjortdjur till det allmänna nödnumret 112. Samtalet startar en organiserad händelsekedja, som leder till att en person från jaktvårdsföreningens storviltsassistans (SRVA) kommer till platsen, antingen för att hämta djurkroppen eller sätta igång spårningen av ett skadat djur.

Sedan början av året har SRVA-kontaktpersonerna registrerat de fall de haft hand om i tjänsten Oma riista. En viktig uppgift som registreras är platsen där olyckan inträffat. Informationen kan användas för att förbättra trafiksäkerheten, till exempel genom hjortdjursvarningar som sänds via navigatorer.

Under året har 14 000 personer deltagit i insamlandet av uppgifter och dessa personer har utfört 26 000 timmar talkoarbete. Antalet registreringar om olika händelser är över 6 500.

Ytterligare information: Reima Laaja, viltplanerare Finlands viltcentral tfn 029 431 2322