Överallt i världen ger samexistensen mellan människor och vilda djur upphov till sammanstötningar av olika slag. I ett seminarium som arrangeras av projektet VargLIFE ser vi oss om i världen efter goda lösningar på konflikter mellan människor och vilda djur, som vi skulle kunna tillämpa även i Finland.
Även om djurarterna och deras beteende varierar beroende på region, är konflikterna mellan människor och vilda djur ändå snarlika. Ofta handlar det om konkreta frågor, som människors uppehälle, men också om känslor av säkerhet och kontroll.
Det främsta målet för projektet VargLIFE är att utveckla metoder som hjälper människor att leva sida vid sida med ett livskraftigt vargbestånd. Det handlar till exempel om konkreta lösningar för att skydda tamdjuren, men också om att minska rädslan och oron för vargen. För att samexistensen ska lyckas är det viktigt att har förståelse för både det vilda djuret och människan.
Experter samlas i november
Projektet samarbetar med internationella rovdjursexperter och konfliktforskare. I november kommer vi att få träffa en exceptionell skara forskare som sammanstrålar på ett seminarium i Noux i Esbo.
På seminariets första dag den 15 november utlovas intressanta presentationer av forskare inom konflikter mellan människor och vilda djur från Storbritannien, Kanada och USA. Vi får också ta del av praktiska lärdomar från vårt systerprojekt LIFE WolfAlps EU, som pågår i bergsområdet i Italien, Frankrike, Österrike och Slovenien. Föreläsningsspråket under dagen är engelska.
På den andra dagen den 16 november samlas finländska rovdjursexperter och intressegrupper för att sammanfatta lärdomar från den första dagen och diskutera lösningar som skulle kunna tillämpas i finländska förhållanden. Presentationerna under andra dagen hålls på finska.
Välkommen att lyssna!
Evenemanget i Noux är endast avsett för inbjudna gäster, men anförandena under båda dagarna kommer att direktsändas för åhörare på nätet. Anmäl dig som distansdeltagare så skickar vi dig länken till presentationerna!
Anförandena hålls tisdagen den 15 november klockan 9.00–11.00 och 13.00–14.00 och onsdagen den 16 november klockan 12.00–13.00. Inga presentationer kommer att spelas in.
Information om programmet och anmälan, på finska (Lyyti.fi)
Information om programmet och anmälan, på engelska (Lyyti.fi)