Siirry sisältöön

Varg eller lodjur? – anmäl din observation till rovdjurskontaktpersonen

VargLIFE pressmeddelande


Uppföljningen av stammarna av stora rovdjur i Finland stöder sig på ett nätverk av rovdjurskontaktpersoner. Rovdjurskontaktpersonerna granskar och sparar de observationer som anmäls av medborgarna, vilka utgör grunden till uppskattningen av rovdjursstammarna.

Utvecklingen av stammarna av stora rovdjur följs med hjälp av nätverket av rovdjurskontaktpersoner. Nätverket som består av närmare 2 400 frivilliga sakkunniga har varit verksamt sedan slutet av 1970-talet. Observationerna som nätverket samlar in är en viktig del av uppskattningen av rovdjursstammarna.

Rovdjurskontaktpersonerna granskar de observationer av björnar, vargar, lodjur och järvar som medborgarna anmält. Bekräftade observationer sparas i systemet Tassu som administreras av Naturresursinstitutet.

”Uppgiften som rovdjurskontaktperson känns viktig och intressant. Själv motiveras jag mest av att samla in uppgifter och av målet att utveckla mitt eget kunnande om frågor som berör stora rovdjur” säger rovdjurskontaktpersonen Roope Penttala.

Penttala har varit verksam som rovdjurskontaktperson i Kyrönmaa jaktvårdsförening ungefär fem år. Han deltar också i insamlingen av varg-DNA.

Finlands viltcentral utnämner som rovdjurskontaktpersoner personer som lämpar sig för uppgiften och som är kända för att vara tillförlitliga. Före utnämningen ska rovdjurspersonen genomgå en grundläggande utbildning för rovdjurskontaktpersoner, antingen i form av en nätkurs (riistainfo.fi) som är öppen för alla eller i form av en utbildning som ordnas av Finlands viltcentral.

Vargspår i snön och ett måttband
Bild: Jaakko Alalantela

Täckande observationer säkerställer stamuppskattningarna

År 2023 registrerades nästan 59 000 rovdjursobservationer i systemet Tassu, och år 2024 sammanlagt 55 000 observationer. De bestod mest av lodjurs- och vargobservationer, minst av järvobservationer. Varje observation är viktig, eftersom ett omfattande och exakt observationsmaterial är avgörande vid uppskattningen av rovdjursstammarna.

– ”I vinter har jag registrerat järv-, lodjurs- och vargobservationer i Tassu. Majoriteten har varit observationer av vargspår. Vintern har varit gynnsam för spårobservationer tack vare det nästan ständiga snötäcket” säger Penttala.

Rovdjursobservationer som granskats av rovdjurskontaktpersonerna används också i myndigheternas beslutsfattande, till exempel vid bedömningen av åtgärder för att fördriva eller avlägsna problemindivider, samt för att förhindra skador till exempel på rovdjursstängsel.

Alla observationer som registreras av rovdjurskontaktpersoner finns på luonnonvaratieto.luke.fi-karttjänst

Exakta uppgifter om observationerna direkt till rovdjurskontaktpersonen

Medborgarna uppmanas att så fort som möjligt anmäla alla observationer av stora rovdjur till rovdjurskontaktpersonerna. Särskilt viktigt är det att anmäla om ett stort rovdjur observeras på en gård. En observation kan vara till exempel spår, spillning, kadaver eller en synobservation. Det är viktigt att anmäla snabbt, eftersom bekräftandet av observationen kan försvåras med tiden.

”Omväxlande väderförhållanden kan snabbt täcka spåren, och därför är det bra att snabbt få information om observationerna” säger Penttala.

”Också iakttagelser i samband med observationen som verkar små kan vara värdefull information för rovdjurskontaktpersonen. Det viktigaste är ändå att anmäla en observation med låg tröskel. Varje observation är värdefull!”

Om stora rovdjur uppträder hotfullt ska man i första hand kontakta nödcentralen.

 

Rovdjurskontaktpersonernas kontaktuppgifter finns på riista.fi 

Grundkurs för rovdjurskontaktpersoner (riistainfo.fi)

Video om rovdjurskontaktpersonens uppgift (riistainfi.fi, på finska) 

 

Mer information:

Olli Kursula, jaktchef, Finlands viltcentral, tfn 029 431 2242

Roope Penttala, rovdjurskontaktperson Kyrönmaa jaktvårdsförening, tfn 0404164691