Nu är det den tiden på året då unga hjortdjur som stöts bort av honorna söker egna habitat. Ibland förirrar sig de oerfarna djuren till tätorter och kan med sitt oförutsägbara beteende orsaka trafikolyckor.
En hjortdjursolycka måste alltid anmälas till nödcentralen på telefonnummer 112. Det går lättast med appen 112 Suomi, som kan laddas ner i mobilen. Då får nödcentralen reda på den exakta händelseplatsen och jaktvårdsföreningarnas storviltsassistans (SRVA) hittar fram. Olycksplatsen kan också märkas ut med viltolycksmärket, som kan laddas ner via riista.fi.
Hjortdjur som förirrar sig till tätorter orsakar farliga situationer. Djuren är stressade och oberäkneliga och kan orsaka avsevärda säkerhetsrisker. För djuren och den allmänna säkerheten är det bäst att de personer som ska driva iväg dem får den arbetsro de behöver.
På Helsingfors jaktvårdsförenings område är det ett problem att rådjursolyckor inte anmäls, vilket allt för ofta leder till att man hittar rådjur som har lämnats att dö.
– Kanske tror man att djuret klarade sig, då bilen bara nuddade vid det, och så anmäler man inte händelsen till numret 112. Men djuret skadas oftast. Om informationen om ett skadat djur når fram till SRVA-aktörerna, kan vi med hundarnas hjälp ta reda på djurets skick och vid behov avsluta dess lidande, berättar Paula Laukkanen vid Helsingfors jaktvårdsförening.
Ett annat problem i Helsingforsområdet är att skyldigheten att hålla hundar kopplade försummas. Hundar som springer lösa kan driva djuren till livliga trafikleder, där de orsakar farosituationer även för människor.
Ytterligare information:
Paula Laukkanen, verksamhetsledare för Helsingfors jaktvårdsförening
tfn 029 431 2127