Siirry sisältöön

Meddela 112 om en hjortdjurskrock inträffar

Om du krockar med ett hjortdjur ska du anmäla olyckan till det allmänna nödnumret 112 och varna övriga trafikanter. Märk ut krockplatsen, så att storviltsassistansen kan spåra djuret.

En hjortdjursolycka måste alltid anmälas till nödcentralen. Det går lättast med appen 112 Suomi, som kan laddas ner i mobilen. På så vis får nödcentralen reda på exakt position och jaktvårdsföreningarnas storviltsassistans (SRVA) hittar fram.

Om en hjortdjurskrock inträffar: ta hand om skadade, förhindra ytterligare olyckor och varna övrig trafik med varningstriangel.

Informationen om positionen för olycksplatsen är avgörande för utredningen av djurets öde. Platsen kan märkas ut med viltolycksmärket, som kan laddas ner via riista.fi.

– Även kreativa lösningar för att märka ut olycksplatsen är tillåtna. Det räcker att fästa en plastpåse eller ett annat motsvarande föremål som man råkar ha i bilen synligt vid vägkanten på den sida där djuret sprang iväg. SRVA-aktören samlar ihop de föremål som använts för att märka ut olycksplatsen, säger Björneborgs jaktvårdsförenings verksamhetsledare Mikko Jokinen.

Anmäl alltid en olycka

Alla hjortdjurskollisioner anmäls inte till myndigheterna. I allmänhet handlar det då om kollisioner med små hjortdjur. Orsaken till att anmälningen försummas är ofta att fordonet endast fått lindriga skador. Men en oskadad bil betyder inte alltid att djuret har klarat sig med lindriga skador, eftersom benbrott kan orsakas också av en mindre kraftig krock. Utan chaufförens anmälan kan vi inte spåra djuret, och i värsta fall går det en långsam och plågsam död till mötes.

– Målet är att efter en hjortdjurskollision alltid kontrollera djurets tillstånd. SRVA-aktörerna som ger handräckning åt polisen spårar hjortdjuret med hund och försöker få observationer om djurets rörelser och graden av skada. Illa skadade djur måste avlivas av djurskyddsmässiga orsaker, säger Jokinen.

I maj–juni orsakas trafikolyckor av unga hjortdjur som stöts bort av honorna och söker sig egna hemområden. De oerfarna djuren förirrar sig ibland till tätorter och kan med sitt oförutsägbara beteende orsaka trafikolyckor.

Bekanta dig med SRVA-verksamheten, se presentationsvideon här (Riistainfo.fi)

Ladda ner och skriv ut viltolycksmärket

 

Tilläggsuppgifter

Reima Laaja, viltplanerare, Finlands viltcentral tfn 029 431 2322

Mikko Jokinen, verksamhetsledare, Björneborg jaktvårdsförening tfn 029 431 2324