Siirry sisältöön

Krockade du med ett hjortdjur? Ring 112!

Ring alltid det allmänna nödnumret 112, om du har krockat med ett hjortdjur. Genom att märka ut platsen för krocken hjälper du storviltsassistansen (SRVA) att hitta ett skadat djur.

En hjortdjursolycka måste alltid anmälas till nödcentralen. Det går lättast med appen 112 Suomi, som kan laddas ner i mobilen. Samtalet till nödcentralen startar en organiserad händelsekedja, som leder till att jaktvårdsföreningens storviltsassistans (SRVA) som förmedlar handräckning till polisen åker ut till platsen och hämtar det döda djuret eller startar eftersök av ett skadat djur.

Om en hjortdjurskrock inträffar:

  1. Ta hand om skadade personer
  2. Förhindra ytterligare olyckor och varna övrig trafik med varningstriangel
  3. Ring 112
  4. Märk ut olycksplatsen

Exakt information om positionen för olycksplatsen är viktig för utredningen av djurets öde. Krockplatsen kan märkas ut med viltolycksmärket, som kan laddas ner via riista.fi.

– Det är tillåtet att vara kreativ när man märker ut olycksplatsen. Det räcker att fästa en plastpåse eller något liknande föremål som man råkar ha i bilen synligt vid vägkanten på den sida där djuret sprang iväg, säger viltplanerare Reima Laaja från Finlands viltcentral.

Ibland görs ingen anmälan efter en krock med ett litet hjortdjur. Orsaken kan vara att fordonet endast har fått lindriga skador. Men en oskadad bil betyder inte alltid att djuret har klarat sig med lindriga skador. Om händelsen inte anmäls görs ingen eftersökning av djuret, som i värsta fall går en långsam död till mötes.

– SRVA-aktörerna strävar efter att kontrollera tillståndet hos ett djur som varit inblandat i en kollision. I praktiken spårar de hjortdjuret med hjälp av hundar och försöker ta reda på djurets rörelser och graden av skada. Illa skadade djur måste avlivas av djurskyddsmässiga orsaker, säger Laaja.

I maj–juni orsakas trafikolyckor av unga hjortdjur som stöts bort av honorna. De söker sig egna hemområden och kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade områden.

För mera information om SRVA-verksamheten, se presentationsvideo (på finska).

Ladda ner och skriv ut viltolycksmärket.

Extra information

Laaja, Reima

  • Viltplanerare, Satakunda
  • Storviltsassistans (SRVA)
  • 029 431 2322
  • reima.laaja@riista.fi