Siirry sisältöön

I jaktvårdsföreningarna förbereder man sig för framtiden

I Finland finns 295 verksamma jaktvårdsföreningar. De sköter om nödvändiga uppgifter, såsom anordnande av skjutprov och storviltsassistans, för otaliga jägare och det övriga samhället. Jaktvårdsföreningarnas verksamhet finansieras genom jaktvårdsavgiften som samlas in av jägarna, men verksamheten grundar sig på frivilligarbete.

Det att jägarkåren åldras och man uppskattar att jägarantalet minskar skapar utmaningar för viltförvaltningen. Det är nödvändigt för jaktvårdsföreningarnas del att utveckla verksamheten, så att tjänsterna på lokalnivå bevaras. Man riktar nu blickarna mot framtiden årtionden framöver.

-Det är viktigt att lyfta utvecklingsbehoven till diskussion och fundera över hur man kan garantera verksamheten de kommande årtionden, poängterar Jari Varjo, Finlands viltcentrals direktör.

Jaktvårdsavgiften höjdes år 2018. Grund till förhöjningen är bland annat utvecklandet av jaktvårdsföreningarnas verksamhet. En del av detta är ändamålsenliga verksamhetsområden. I viltförvaltningslagen har jaktvårdsföreningarnas verksamhetsområde fastställts till en storlek av en eller flera kommuner. De senaste åren efter kommunfusionerna har det uppstått situationer, där till och med sex jaktvårdsföreningar är verksamma inom kommunens område.

-Det lönar sig nu för alla jaktvårdsföreningar att fundera på, om det i den egna föreningen finns behov och förutsättningar för en frivillig sammanslagning, säger projektchef Petri Vartiainen.

Finlands viltcentral startade projektet Virtaa vapaaehtoiseen yhdistymiseen (fri översättning; Kraft till frivillig sammanslagning) i januari 2018. Inom projektet utreder man jaktvårdsföreningarnas villighet att gå samman och man stöder de föreningar som är intresserade av en sammanslagning.

Extra information

Vartiainen, Petri

  • Jaktchef, Södra Savolax
  • Utvecklandet av jaktvårdsföreningsverksamheten
  • 029 431 2211
  • petri.vartiainen@riista.fi