Naturresursinstitutets och Finlands viltcentrals gemensamma pressmeddelande
I den kommande vilttriangelinventeringen räknas spår av viltdäggdjur. I Södra- och Mellersta Finland sker inventeringen 15.1.–28.2.2025 och i Norra Finland (Norra-Österbotten och Lappland) 15.1.–15.3.2025. Fälttrianglar inventeras 1.1.–28.2.2021 i hela landet.
Inventeringen av spår i snön producerar internationellt sett unik information om förändringar i bestånden och utbredningsområden av vilt. Inventeringen görs av frivilliga jägare och naturentusiaster.
– För många arter av småvilt – så som harar, ekorre, räv och flera mårddjur – är inventeringen av spår i snön den enda omfattande metoden vi har i Finland för uppföljning av beståndsförändringar. Materialet används också aktivt i vetenskaplig forskning, berättar specialforskare Andreas Lindén vid Naturresursinstitutet (Luke).
Jaktchef Olli Kursula vid Finlands viltcentral poängterar betydelsen av välmående viltbestånd för den finska jaktkulturen:
– Även ur den synvinkeln är det viktigt att vilt- och fälttrianglar räknas på vintern, så vi får tidsenlig information om viltdäggdjurens bestånd.
Vilttrianglar har inventerats sedan 1989. Vilttriangelinventeringen är en inventeringsmetod som har utvecklats specifikt för uppföljning av viltbestånd i skogslandskap. Vilttrianglarna är beständiga inventeringsrutter eller transekter, som inventeras av volontärer. I vinterinventeringen räknas de spår av vilt som korsar transekten.
Fälttriangelinventeringen liknar vilttriangelinventeringen, men dess syfte är uppföljning av viltbestånd i lantbrukslandskap. Med detta avses det mosaikartade landskapet av åker- och jordbruksmiljö, glesbebyggelse och skogspartier, som är typiskt för Södra- och Västra Finland.
Returnering av resultat via det elektroniska systemet
För att spår i snön skall kunna inventeras krävs ett färskt och enhetligt snötäcke så att även spår av små däggdjur kan ses. För lite eller för hård snö, men också för djup snö kan innebära utmaningar. Det lönar sig därför att göra inventeringen så fort omständigheterna tillåter.
Inventeringsresultaten kan returneras elektronisk via tjänsten oma.riistakolmiot.fi. Där finns också instruktioner, samt en rapport om den egna triangels viltbestånd.
I Luonnonvaratieto -webbtjänsten finns information om arterna och identifiering av deras spår. I tjänsten finns också sammanfattade inventeringsresultat allt sedan inventeringen påbörjades.
Tilläggsinformation:
Specialforskare Andreas Lindén, Luke, tel. 029 532 2354, andreas.linden@luke.fi
Specialexpert Katja Ikonen, Luke, tel. 029 532 7010, katja.ikonen@luke.fi
Jaktchef Olli Kursula, Finlands viltcentral, tel. 029 431 2242, olli.kursula@riista.fi