Siirry sisältöön

Sädgåsbytet i Östra och Sydöstra Finland 276 individer

I Finland förekommer två underarter av sädgås, nämligen tajgasädgås och tundrasädgås. I Östra och Sydöstra Finland inriktas jakten främst på tundrasädgås.

I Östra och Sydöstra Finland fälldes under höstens jaktsäsong (1.10–30.11.2024) sammanlagt 276 sädgäss. Uppgiften baserar sig på de föreskrivna obligatoriska fångstanmälningarna som gäller sädgås. Enligt de insamlade bytesbilderna var 90 procent av de fällda fåglarna tundrasädgäss och 10 procent var tajgasädgäss.

– Underartsfördelningen visar att jakten genomförs hållbart, säger jaktchef Mikael Luoma vid Finlands viltcentral.

Tundrasädgåsstammen som flyttar över Östra och Sydöstra Finland skulle klara av ett hårdare jakttryck, men samtidigt är det viktigt att se till att jakten inte riktas för starkt mot tajgasädgåsen.

Underarterna har olika förekomst och stamstorlek

Tundrasädgåsen häckar i Norra Ryssland och övervintrar huvudsakligen i Holland och Tyskland. Underartens flyttrutt går delvis över östra och södra Finland. Underartens stam i EU uppskattas bestå av cirka 650 000–880 000 individer och dess utveckling pekar uppåt.

Stammen av tajgasädgås, som huvudsakligen förekommer i Finland, Sverige, Danmark och Norra Ryssland, har ökat enligt målsättningarna. År 2011 uppskattades stammens bestå av 40 000–45 000 individer och enligt uppskattningen 2024 består stammen nu av cirka 75 000 individer.

– Tajgasädgåsstammens tillväxt är ett utmärkt exempel på hur stamförvaltning kan genomföras med systematiskt samarbete och gemensamma åtgärder, säger Luoma.

Norra Finlands sädgåsbyte i augusti 126 individer

Sädgåsjakt bedrevs i augusti begränsat i landskapen Lappland och Norra Österbotten samt i landskapet Kajanaland. Enligt de preciserade fångstuppgifterna bestod bytet i landskapen av 126 tajgasädgäss.

Sädgåsbytet i Östra och Sydöstra Finland (pfd)

Två sädgås flyger.
Bild: Harri Taavetti

Extra information

Luoma, Mikael

  • Jaktchef, Österbotten
  • Hållbar jakt, Förvaltningsplanen för Finlands vargstamm
  • 029 431 2271
  • mikael.luoma@riista.fi