Enligt Finlands viltcentrals Nylands regionkontor verkar det som att antalet vargar har ökat i Västra Nyland. Polisen har också fått fler anmälningar om vargar i år jämfört med tidigare år. Under början av hösten har polisen fattat två beslut om att driva bort vargar.
Polisen tar emot anmälningar om vargar, både via Nödcentralen och direkt från allmänheten. Även om en enstaka vargobservation inte alltid innebär en skyldighet för polisen att agera, är det ändå bra att informationen förmedlas till polisen.
Observationerna bör vara så färska som möjligt. Ibland får polisen, rovdjurskontaktpersoner och Finlands viltcentral anmälningar med flera dagars fördröjning eller baserade på andrahandsinformation.
Risken som en varg utgör för människor eller egendom bedöms alltid från fall till fall. En exakt beskrivning av platsen och tiden för observationen samt vargens eventuella kännetecken är viktig. För att polisen ska kunna fatta ett beslut om till exempel fördrivning måste vargen kunna specificeras. Förutom information kan foton och videor skickas till polisen, rovdjurskontaktpersoner och viltcentralen, vilket kan vara till hjälp för att bekräfta observationerna.
Vem kan man anmäla en vargobservation till?
Ring nödnumret 112 om vargen utgör en fara eller ett hot. Ett sådant fall kan vara om en orädd varg befinner sig på ett skött gårdsområde och rör sig i närmiljön utan att avlägsna sig. Man kan också ringa nödnumret om en orädd varg närmar sig människor eller försöker skada en människa eller ett husdjur.
Om man ser spår av en varg på ett skött gårdsområde eller nära en bostads- eller produktionsbyggnad, är det bäst att kontakta områdets rovdjurskontaktperson. Samma gäller om en varg har observerats på ett skött gårdsområde eller inom 100 meter från en bostads- eller produktionsbyggnad men lämnar området när den upptäcker människor.
Polisen har under början av hösten fattat två beslut om fördrivning av vargar i Västra Nyland
En varg som har förlorat sin rädsla för människor kan utgöra ett hot eller en fara. Det är dock extremt sällsynt att en varg attackerar människor.
Polisen agerar till exempel i situationer där en varg rör sig i bebyggda miljöer eller bostadsområden under en längre tid, utan att omedelbart försvinna för en längre tid. Polisens skyldighet att agera gäller även när en varg närmar sig människor, inte lämnar platsen vid konfrontation (om den cirklar runt eller följer efter eller uppträder hotfullt), eller om vargen redan har skadat eller försökt skada en person eller attackerat en kopplad hund eller annat husdjur.
Vid ett lägesbedömningsmöte som polisen och Finlands viltcentral höll i september, framkom att myndigheterna har fått kännedom om några fall i Västra Nyland under början av hösten där en varg har följt efter en person som rastat sin hund under en kortare sträcka. Dessutom känner man till några fall där vargar har dödat eller skadat produktionsdjur.
Polisen har under början av hösten fattat två beslut om fördrivning av vargar i Västra Nyland. Därtill har Finlands viltcentral beviljat en säkerhetsbaserad och en skaderelaterad dispens för vargjakt i området under sommaren och början av hösten.
Vem som helst får fördriva en varg så länge den inte skadas
Vem som helst har rätt att vidta åtgärder för att fördriva en varg om den kommer nära. Till exempel är det tillåtet att fördriva en varg från en skött gårdsplan eller en betesmark utan att skada den. Till fördrivning kan man använda till exempel utrustning eller hjälpmedel som skapar starkt ljud. Ljus kan också vara effektivt i mörker.