Siirry sisältöön

Markera platsen för en hjortdjurskrock och ring 112

 Märk ut olycksplatsen och ring nödnumret om du krockar med ett hjortdjur.

En hjortdjursolycka ska anmälas till nödnumret 112. Anmälan till nödcentralen görs enklast genom att ringa från olycksplatsen med mobilappen 112 Suomi. Då får nödcentralen reda på den exakta olycksplatsen och storviltsassistansen (SRVA) hittar fram.

– Samtalet startar en händelsekedja, som leder till att jaktvårdsföreningens storviltsassistans, SRVA, åker ut till platsen och hämtar det döda djuret eller sätter igång spårningen av ett skadat djur, säger viltplanerare Reima Laaja vid Finlands viltcentral.

Det lönar sig att i bilen ha med ett viltolycksmärke, som finns på Finlands viltcentrals webbplats riista.fi, med anvisningar för hur man ska agera vid storviltsolyckor. Med viltolycksmärket kan man också märka ut olycksplatsen.

– Kollisionsplatsen ska märkas ut med viltolycksmärket eller med något annat som finns i bilen, till exempel en plastpåse, säger  Laaja.

Märkningen underlättar efterarbetet och spårningen av ett skadat djur. Märket placeras på den plats där det döda djuret ligger, eller där det skadade djuret har försvunnit in i skogen. Om ett djur har gett sig av in i skogen, binder man upp märket på den sidan av vägen där djuret försvann.

Så agerar du på en olycksplats

  1. Varna övrig trafik
  2. Ta hand om skadade enligt din förmåga
  3. Ring 112
  4. Meddela olycksplatsen noggrant
  5. Märk ut olycksplatsen

 

Ladda ner och skriv ut viltolycksmärket här.

En video med presentation av SRVA-verksamheten (riistainfo.fi).

 

Extra information

Laaja, Reima

  • Viltplanerare, Satakunda
  • Storviltsassistans (SRVA)
  • 029 431 2322
  • reima.laaja@riista.fi