Siirry sisältöön

Jaktområdet för sädgås i norr utvidgades – ändringar tillbaka från remiss

Avgränsningen av jaktområdet för sädgås ändrades i år. Traditionell vildmarksfångst är möjlig i stor omfattning. Efter remissbehandlingen som avslutades i slutet av juli avlägsnades Enontekis, Enare och Utsjoki från det föreslagna jaktområdet.

Jakt på taigasädgås är tillåten 20.8 kl. 12 – 27.8

  • i landskapet Kajanaland
  • i landskapet Lappland med undantag av kommunerna Enontekis, Enare och Utsjoki samt områdena på havssidan om europaväg E8 i kommunerna Torneå, Keminmaa, Kemi och Simo
  • i landskapet Norra Österbotten med undantag av områdena på havssidan om europaväg E8 i kommunerna Ijo, Kalajoki, Kempele, Limingo, Lumijoki, Uleåborg, Pyhäjoki, Brahestad och Siikajoki. Jakt är emellertid tillåten i området mellan europaväg E8 och regionväg 813.

För jakten har fastställts en säsongskvot på en sädgås. Därtill är jakt med foder som lockbete och jakt på åkrar förbjuden. Avsikten med begränsningarna är att trygga genomförandet av den traditionella jakten på myrar och i vildmark samt jaktens hållbarhet. För sädgåsbyte gäller obligatorisk fångstanmälan. Anmälningen görs enklast i tjänsten Oma riista.

Förutom den obligatoriska fångstanmälan lönar det sig att föra in observationer av sädgås i Oma riista. Uppgifterna är till hjälp exempelvis vid utvecklingen av uppskattningen av den häckande stammen. Högklassiga viltdata är en förutsättning för rätt dimensionerad reglering av jakten.

– Tack vare preciserade viltdata och stamförvaltning på flyttvägsnivå har gåsstammen återhämtat sig och jakt på arten är möjlig. Jakten begränsas kraftigt, varvid man säkerställer att den i Finland häckande stammen bevaras. Å andra sidan vill man genom att tillåta jakt bevara vildmarksjaktkulturen, säger jaktchef Mikael Luoma från Finlands viltcentral.

Jakt på sädgåsens rikligare underart tundrasädgås är liksom de senaste åren tillåten i oktober-november i ett begränsat område i landets sydöstra del.

Sädgås
Bild: Jari Peltomäki

Avgränsningen av jaktområdet grundar sig på annat än förvaltningsgränser

Jaktreglering med hjälp av vägnätet ger nya möjligheter till begränsning av jakten. Man kan på så vis komplettera regleringen som grundar sig på kommun- eller landskapsgränser. Vid reglering som grundar sig på vägar, och eventuellt på vattendrag, beaktas bio- och naturgeografiska områden och gränsen är lätt att konstatera i terrängen.

Gränsdragningen för sädgåsjakt som baserar sig på europavägen möjliggör traditionell jakt i landskapet Kajanaland, inlandet i Lapplands kustkommuner och i vildmarken i Norra Österbotten. Samtidigt förbjuds sädgåsjakt i samband med kustens grågåsjakt och i de områden där stammen är gles eller områdena är lättillgängliga.

 

Skicka in bild på bytesfågeln

En bild på den fällda sädgåsens huvud och vinge skickas till adressen hanhi@riista.fi. Bilderna används för uppföljning av gåsbytets ålders- och underartsfördelning. I meddelandet ska också fångstdatum och fångstkommun anges.

Utbildningsmaterialet för ansvarsfull sjöfågeljakt (riistainfo.fi) 

Extra information

Luoma, Mikael

  • Jaktchef, Österbotten
  • Hållbar jakt, Förvaltningsplanen för Finlands vargstamm
  • 029 431 2271
  • mikael.luoma@riista.fi