I vår väntar 69 restaurerade våtmarker runtom i Finland på sjöfåglarna. I takt med att projektet SOTKA-våtmarker fortsätter utvidgas livsmiljöarbetet. Nu söks nya objekt för planering av restaurering.
En översvämningsäng i Orimattila, en blöt foderåker i Vörå, en strandäng i Salo och tiotals andra objekt har på ett par år förvandlats till utmärkta våtmarksmiljöer för sjöfåglar med hjälp av projektet SOTKA-våtmarker.
– Sjöfåglarna har verkligen tagit till sig projektets våtmarker, där ungarna har tillgång till grunda vatten som sjuder av ryggradslösa djur, som de behöver under sina första levnadsveckor. Det är mycket liv i projektets våtmarker på somrarna, säger Vilma Anttila, planerare för projektet SOTKA-våtmarker.
Förutom att våtmarkerna främjar artrikedomen skyddar de också vattendragen och jämnar ut översvämningar. Majoriteten av objekten ägs av privata markägare, som av många olika orsaker har velat anlägga en våtmark. Målet för projektet SOTKA-våtmarker, som leds av Finlands viltcentral, är att främja sjöfågelstammar på tillbakagång genom att hjälpa markägare och andra intresserade aktörer att anlägga, restaurera och sköta objekt som är lämpliga häckningsmiljöer för sjöfåglar. Restaureringarna har huvudsakligen utförts genom fördämningar.
– Våtmarker som har planerats så att de är kostnadseffektiva och lättskötta har större sannolikhet att genomföras. Om planen är komplicerad eller dyr kan den bli en för stor utmaning för markägarna, tillägger Anttila.
Fågelskådare och jägare kan samsas i samma område. Med hjälp av ett projektavtal säkerställs att sjöfågeljakten är hållbar och att våtmarken sköts aktivt. På alla objekt görs också sjöfågelinventeringar årligen. På så vis följs effekterna av restaureringen upp.
Förslag på nya objekt tas emot
Nu får man ge förslag på nya objekt till projektet SOTKA-våtmarker. Egen finansiering och sponsorer har en viktig roll i uppföljningsprojektet, eftersom projektet står för planeringen men medel för genomförandet måste fås genom andra finansieringskällor.
Projektet SOTKA-våtmarker finansieras av jord- och skogsbruksministeriet och hör till livsmiljöprogrammet Helmi, som ska stärka den biologiska mångfalden i Finland. Inom projektet har under åren 2020–2024 över 900 hektar livsmiljöer skapats för sjöfåglarnas ungar. Målet för uppföljningsprojektet från och med år 2025 är att årligen planera restaureringen av minst 20 vidsträckta häckningsmiljöer.
Extra information
Anttila, Vilma
- Planerare
- SOTKA
- 029 4312118
- vilma.anttila@riista.fi