Älgjakten kommer igång på allvar i oktober. Jakten minskar antalet viltkrockar och ger upplevelser och viltkött. Hjortdjuren hör till Finlands viktigaste viltarter, och upp till 125 000 jägare deltar i hjortdjursjakten.
Älgjakten fortsätter i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski lördagen den 5 oktober 2024, och samtidigt startar den egentliga jaktperioden för älg också i landskapen Norra Österbotten och Kajanaland. I övriga delar av landet startar den egentliga älgjaktperioden den 12 oktober 2024. Jakten på vitsvanshjort startade redan i september.
Älgjakten startade i Lappland samt i Kuusamo och Taivalkoski i början av september och avslutades den 21 september i och med brunstfredningen. I övriga delar av landet har älgjakt varit tillåten i form av vaktjakt på åker sedan början av september. När den egentliga jaktperioden startar är också övriga jaktformer tillåtna. Älgjaktperioden avslutas i hela landet den 15 januari 2025. Den egentliga jaktperioden för vitsvanshjort började i hela landet den 28 september 2024 och avslutas den 15 februari 2025.
Finlands viltcentral har för den förestående jaktsäsongen beviljat 34 007 jaktlicenser för älg, 59 035 för vitsvanshjort, 674 för dovhjort och 18 för skogsren. Med en jaktlicens får man fälla ett fullvuxet hjortdjur eller två kalvar, om inga andra villkor anges i jaktlicensen.
Älgjakten bidrar med viltkött och upplevelser
– Jakten är ett uråldrigt sätt att nyttja förnybara naturresurser och skaffa föda. Förra jaktsäsongen var hjortdjursbytet cirka 4,3 miljoner kilogram älgkött med ben och cirka 2 miljoner kilogram vitsvanshjortkött med ben, säger jaktchef Jani Körhämö vid Finlands viltcentral.
Trots att en stor del av viltköttet konsumeras av jägarna och deras närmaste krets, kommer det också ut kött till försäljning. Enligt Taloustutkimus enkät anser 69 procent av finländarna att viltkött är det mest etiska och klimathållbara köttet, och 57 procent skulle vilja äta mera viltkött.
Förutom bytet ger jakten rekreation och välbefinnande för en stor mängd finländare. Nästan hälften av Finlands 300 000 jägare deltar i älgjakten.
– Under den förra jaktperioden användes cirka 600 000 dagsverken för älgjakten, säger Körhämö.
På många orter samlar älgjakten människorna kring en gemensam hobby och får jägare som flyttat till städerna att återvända till sina födelseorter under jaktdagarna.
Det är tryggt att röra sig i skogen
Det är tryggt att röra sig i skogen också under de veckor när älgjakten är som livligast. Jakten på hjortdjur är noggrant reglerad och jaktledaren leder varje jaktlag så att säkerheten är under kontroll.
– Den omsorgsfullt organiserade älgjakten gör att det är tryggt att röra sig i terrängen också för andra personer som njuter av den höstliga naturen, säger Körhämö.
Om den som rör sig ute i terrängen möter jägare i orangefärgade kläder lönar det sig att stanna upp och höra sig för om jaktplanerna. Kommunikation ökar säkerheten och gör att alla kan njuta av en trevlig friluftsdag.
Regleringen av hjortdjursstammarna genom jakt är en viktig metod för att förebygga hjortdjursolyckor i trafiken. Om det finns en skylt vid vägen med information om pågående älgjakt, lönar det sig att sänka körhastigheten och hålla uppsikt över vägrenarna, till exempel om en hund eventuellt kan ha förirrat sig till vägen.
Extra information
Körhämö, Jani
- Jaktchef, Norra Tavastland
- 029 431 2281
- jani.korhamo@riista.fi