Siirry sisältöön

Försök med skyddsvästar ändrade jägarnas åsikter – hundarna fick extra skydd i vargområden

VargLIFE-projektets pressmeddelande

Det första omfattande fälttestet av vargskyddsvästar för hundar genomfördes i Finland under hösten och vintern 2024–2025. Tvåhundra jägare med hundar deltog i försöket. Erfarenheterna var i huvudsak positiva.

I Sverige har skyddsvästar med vargstål (stålpiggar) för jakthundar konstaterats vara ett effektivt sätt att skydda hundarna mot vargangrepp. I ett försök som koordinerades av projektet VargLIFE testades västmodeller som använts i Sverige. För testet delades två olika västmodeller ut som förutom stickskyddsmaterial även var försedda med vargstål. Målet var att utreda om västarna lämpar sig för finländska förhållanden och jaktpraxis.

Under försöket utsattes en västförsedd hund för vargangrepp, men klarade sig med mycket lindriga skador. För de flesta hundarna satt västen bra och de vande sig snabbt vid den. Särskilt västens signalfärger och reflexer ansågs vara viktiga med tanke på hundens synlighet.

– Den kanske viktigaste responsen på västen hade att göra med känslan av trygghet som den gav när man rörde sig i vargområden. Testdeltagarna ansåg att skyddsvästar är ett bra sätt att minska risken för vargskador, säger specialplanerare Mari Lyly vid Finlands viltcentral.

Utmaningar är västens passform, styvhet och vikt

Trots att responsen till största delen var positiv, framkom också sådant som kan förbättras. En utmaning var västens stela bröst- och halsparti samt anpassningen av storlek och modell för hundar i olika storlekar. Testdeltagarna önskade fler mellanstorlekar och separata modeller för tikar och hanar. Också möjligheten att prova en värdefull väst på den egna hunden före köpbeslutet ansågs vara viktig.

En del av testdeltagarna upplevde att västens tyngd påverkade hundens rörlighet, i synnerhet när västen blev blöt, då det till exempel kunde vara svårt för hunden att ta sig upp för en brant strandsluttning. Vissa hundars arbete påverkades av västen så att sökturerna förkortades.

Deltagarna observerade att västarna även ger skydd mot andra faror än varg.

– En hund mötte ett lodjur och klarade sig med små skador. En annan klarade sig från en knuff av en älgtjur och en tredje från en vildsvinsattack. Erfarenheterna stärkte uppfattningen att skyddsvästar är till nytta inte bara med tanke på vargskador, säger Lyly.

Försöket gav ökad kunskap och kännedom om västarna

Över hälften av respondenterna berättade att deras uppfattning om västarna blev mer positiv i och med försöket. Fyra av fem testdeltagare ville lösa in västen efter experimentet.

– Ett betydelsefullt resultat var den diskussion som försöket väckte och den ökade medvetenheten om skyddsvästar, säger Lyly.

Till testanvändare utsågs 200 hundar, som utgjorde ett täckande urval av olika hundraser och jaktformer. Vid valet av testdeltagare bedömdes bland annat hundens aktivitet och risken för skador orsakade av varg på jaktområdena. Testdeltagarna förband sig att svara på tre responsenkäter, med vilka man kartlade erfarenheterna av att använda västen.

Rapporten om resultaten av försöket kan läsas på (luke.fi) (på finska)

Hunden springer i snön mot kameran med sin skyddsväst på.
Bild Juha Tissari

Extra information

Lyly, Mari

  • Specialplanerare
  • Revirsamarbete, VargLIFE
  • 029 431 2274
  • mari.lyly@riista.fi