Jakten på grågås och kanadagås inleds på åkrar den 10 augusti. Med den tidigarelagda jakten vill man förhindra skador på odlingar orsakade av gåsflockar och möjliggöra nyttjandet av viltresursen.
Jakt på grågås under perioden 10.8–20.8 fram till klockan 12 är tillåten på åkrar i kustområdet, vilka används för produktion av skörd till försäljning eller som föda åt produktionsdjur. Stödberättigade viltbeten och åkrar som är jämförbara med små viltåkrar får inte nyttjas vid jakten. Det är också förbjudet att använda föda som lockbete.
Grågåsbyte omfattas av skyldigheten att göra fångstanmälan och bytesmängden omfattas av en jägarspecifik kvot, som är två grågäss per dygn. Jägaren ska registrera fångsten i tjänsten Oma riista eller skicka in en ifylld blankett för fångstanmälan till Finlands viltcentral. Skyldigheten att göra fångstanmälan samt dygnskvoten gäller också 20.8–31.12.
Det finns inte behov av att minska den totala grågåsstammen. Grågåsen är traditionellt en kustart och håller först nu på att breda ut sig till insjöområdena, vilket är orsaken till att den är fredad i inlandet och jakten på kusten begränsas. Vid förvaltningen av grågåsstammen balanserar man mellan att trygga utbredningen i inlandet och förebygga skador på odlingar. Med jägarspecifik kvot och förbud mot användning av föda som lockbete vid åkerjakt strävar man efter att förhindra skador och samtidigt trygga gåsstammens livskraft.
Kanadagåsstammarna klarar jakten bra
Åkerjakt på kanadagås är tillåten 10.8–20.8 fram till klockan 12 i hela landet, på åkrar som används för att producera skörd till försäljning eller som föda åt produktionsdjur. Stödberättigade viltbeten och åkrar som är jämförbara med små viltåkrar får inte nyttjas vid åkerjakt.
Stammarna av kanadagås är rikliga och klarar jakten väl.
Utanför åkrarna startar jakten på grågås och kanadagås liksom jakten på övriga sjöfåglar den 20 augusti kl. 12. Skyldigheten att göra fångstanmälan för grågås samt den jägarspecifika kvoten på två fåglar per dygn gäller hela året.
Bland gässen finns fredade arter, som inte får jagas. Jägaren måste upprätthålla sina färdigheter i artidentifiering och alltid vara säker på vilken art hen skjuter.
Ytterligare information:
Jakttider och jaktförbudsområden
Material för artkännedom (riistainfo.fi)
Ytterligare information fås av regionernas jaktchefer och viltplanerare.