Siirry sisältöön

Riistakeskus myönsi Pohjois-Karjalaan poikkeusluvan suden pyyntiin

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan yhden suden pyyntiin Pohjois-Karjalassa. Poikkeuslupa on myönnetty Joensuun, Juuan ja Kontiolahden kuntien alueelle sijoittuvalle hakemusalueelle. Sudet ovat kyseisellä alueella tappaneet syksyn aikana toistuvasti koiria. Viimeisin koirantappo tapahtui tällä viikolla. Suden tappamia koiria on todettu varmuudella seitsemän kappaletta. Lisäksi kaksi koiraa on kadonnut olosuhteissa, joissa niiden voidaan olettaa joutuneen suden tappamiksi.

Hakemusalue on hirvien talvilaidunaluetta, jossa hirvenmetsästys painottuu metsästyskauden loppupuolelle. Kontiolahden pohjoisosassa hirvenpyyntiluvista on käyttämättä noin neljännes. Näin ollen hirvikoirien käytölle alueella on olemassa vielä tarvetta. Lisäksi ajavia koiria käytetään jäniksen ja ketun metsästykseen helmikuun loppuun saakka.

Poikkeuslupa on myönnetty rajatulle alueelle, jossa vahingot ovat tapahtuneet. Lupa on voimassa kolme viikkoa. Poikkeuslupaan on sisällytetty ehto, jonka mukaan pyynti voidaan aloittaa vasta sitten, kun susi on tullut päätöksen antamisen jälkeen lähemmäksi kuin 100 metriä asuttua rakennusta tai kun katkeamattomalla jäljityksellä voidaan varmistaa pyynnin kohdistuminen juuri tähän asuinrakennuksen tuntumassa vierailleeseen yksilöön. Pyynti voidaan aloittaa vastaavalla tavalla vahinkokohteelta.

Maa- ja metsätalousministeriön antamassa asetuksessa on säädetty suurin sallittu saalismäärä. Poronhoitoalueen ulkopuolella metsästysvuonna 2014 – 2015 se on kymmenen sutta.

Lisätietoja

Kuittinen, Juha

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Karjala
  • Eettinen metsästys
  • 029 431 2291
  • juha.kuittinen@riista.fi