Siirry sisältöön

Riistakeskus myönsi Tohmajärvelle poikkeusluvan suden pyyntiin

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan suden pyyntiin Pohjois-Karjalassa. Poikkeuslupa on myönnetty Tohmajärvelle ja osin Kiteelle sijoittuvalle hakemusalueelle.

Tohmajärven ja Kiteen kuntien alueella sudet ovat aiheuttaneet vahinkoja neljällä lammastilalla ja yhdellä nautatilalla. Lampaita sudet ovat tappaneet 11 kappaletta ja nautoja yhden. Lisäksi sudet ovat tappaneet yhden koiran. Hakemusalueella vahingot ovat seitsemän lammasta ja yksi koira. Lammastiloilla vahingot ovat tapahtuneet petoaidoista huolimatta. Lisäksi sudet ovat toistuvasti liikkuneet asuttujen talojen pihoissa ja muun muassa yrittäneet mennä koiratarhaan.

Riistakeskus myönsi marraskuussa poikkeusluvan yhden suden pyyntiin samalle hakemusalueelle. Poikkeuslupa jäi tuolloin käyttämättä. Pihakäynnit ovat jatkuneet siten, että edellisen poikkeusluvan voimassaoloaikana kolmen viikon aikana Tassu -havaintojärjestelmään kirjattiin 17 pihakäyntiä. Osa kirjauksista sisältää useammassa pihapiirissä käynnin.

Poikkeuslupa on myönnetty rajatulle alueelle, jossa vahinkoja ja ongelmia on eniten tapahtunut. Lupa on voimassa kolme viikkoa. Poikkeuslupaan on sisällytetty ehto, jonka mukaan pyynti voidaan aloittaa vasta sitten, kun susi on tullut päätöksen antamisen jälkeen lähemmäksi kuin 100 metriä asuttua rakennusta tai kun katkeamattomalla jäljityksellä voidaan varmistaa pyynnin kohdistuminen juuri tähän asuinrakennuksen tuntumassa vierailleeseen yksilöön. Pyynti voidaan aloittaa vastaavalla tavalla vahinkokohteelta.

Maa- ja metsätalousministeriön antamassa asetuksessa on säädetty suurin sallittu saalismäärä. Poronhoitoalueen ulkopuolella metsästysvuonna 2014−2015 se on kymmenen sutta.

Lisätietoja

Kuittinen, Juha

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Karjala
  • Eettinen metsästys
  • 029 431 2291
  • juha.kuittinen@riista.fi