Siirry sisältöön

Evira suosittaa haaskaruokinnan rajoittamista lintuinfluenssan vuoksi

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee haaskaruokinnan lopettamista rannikolla maaliskuun loppuun asti lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi. Merikotkat ja muut linnut voivat saada lintuinfluenssatartunnan haaskoilla ruokaillessaan ja levittää tautia eteenpäin.

Korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt luonnonvaraisista linnuista Ahvenanmaalta, Nauvosta ja Raumalta. Tautia on todettu tähän mennessä muun muassa tukkasotkista ja merikotkista.

Lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi Evira suosittaa, ettei mitään haaskatoimintaa harjoitettaisi 75 kilometrin levyisellä rannikkokaistaleella alkaen Kokkolasta ja päättyen Vaalimaalle. Haaskatoiminnasta suositellaan pidättäytymään maaliskuun loppuun saakka.

Lintuinfluenssaan sairastuneet vesilinnut ovat todennäköisesti tartuttaneet merikotkia jouduttuaan kotkien saaliiksi. Suorien kontaktien lisäksi linnut levittävät virusta eritteissään. Lintujen haaskaruokinta voi lisätä tartuntoja, sillä haaskat keräävät paljon lintuja ruokailemaan ja joukossa voi olla myös viruksen kantajia. Lintujen mukana virus voi kulkeutua laajalle, sillä esimeriksi haaskalta toiselle lentävät merikotkat voivat päivässä lentää 50 kilometriä. Myöhemmin keväällä pesintäkauden alettua merikotkia käy haaskapaikoilla vähemmän. Haaskoilla ja pihapiireissä liikkuvat varislinnut voivat levittää virusta siipikarjatiloille.

Muualla maassa Evira suosittelee merikotkien suosimien haaskojen peittämistä puilla tai havuilla, jotta haaskoilla käyvien pienpetojen pyynti olisi edelleen mahdollista.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pia Vennerström, p. 050 354 4603 (22.–23.12.)
Johtaja Paula Kinnunen, p 050 468 1650 (27.12. alkaen)

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedote 22.12.2016