Siirry sisältöön

Lintuinfluenssa levisi Turun saaristoon

Lintuinfluenssa on levinnyt Turun saaristoon. Nauvosta kuolleina löytyneistä tukkasotkista on todettu korkeapatogeeninen, eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Taudin leviämisen estämiseksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira perustaa rajoitusvyöhykkeen lintujen löytöpaikan ympärille.

H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta useissa Euroopan maissa ja nyt viimeksi luonnonvaraisista linnuista Ahvenanmaalla. H5N8 todettiin myös Maarianhaminan lintutarhan riikinkukoista ja kanoista.

Evira perustaa Nauvoon vähintään 10 kilometrin päähän lintujen löytöpaikasta ulottuvan rajoitusvyöhykkeen, jonka sisällä siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja rajoitetaan. Vyöhykkeellä sijaitsevat siipikarjatilat tullaan myös tarkastamaan.

Epäilyistä ilmoitettava eläinlääkärille

Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Kuolleita lintuja ei pidä koskettaa ilman suojavälineitä ja tarvittavien näytteiden lähettäminen on hyvä jättää virkaeläinlääkärille.

Nyt leviävä H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia ja tartunnan riski ihmiselle on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvin pieni.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Kananmunien tai siipikarjanlihan kautta lintuinfluenssavirukset eivät ole tarttuneet ihmiseen, vaan tartunnat ovat vaatineet läheisen kontaktin sairaan linnun kanssa.

Tautisuojausta noudatettava

Lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi siipikarja on määrätty pidettäväksi sisällä joulukuun alusta toukokuun loppuun saakka.

On tärkeää, että siipikarjatiloilla noudatetaan tautisuojausta, sillä H5N8-tartunta voi levitä siipikarjaan paitsi lintujen välisessä suorassa kontaktissa, myös välillisesti esimerkiksi viruksen saastuttamien kenkien ja vaatteiden mukana.

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, Evira, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija, jaostopäällikkö Tiina Nokireki, Evira, p. 050 413 1687 (diagnostiikka)
Neuvotteleva virkamies Katri Levonen, MMM, p. 0295 162 385 (lainsäädäntö)

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa
Usein kysyttyä lintuinfluenssasta