Siirry sisältöön

Ahvenanmaan lintuinfluenssa on korkeapatogeenistä H5N8-tyyppiä

Kuolleista tukkasotkista Ahvenanmaalla todettu lintuinfluenssa on varmistunut korkeapatogeeniseksi H5N8-tyypiksi, joka on levinnyt Euroopassa ja aiheuttaa siipikarjalle vakavaa sairautta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira perustaa lintujen löytöpaikkojen ympärille rajoitusvyöhykkeen. 

Suomessa ei ole koskaan aiemmin esiintynyt korkeapatogeenista lintuinfluenssaa.

Lemlandin ja Vårdön alueille, Ahvenanmaalle perustetaan rajoitusvyöhyke, joka ulottuu vähintään 10 kilometrin päähän kuolleiden lintujen löytöpaikoista. Rajoitusvyöhykkeen siipikarjatiloilla tehdään tarkastuksia ja siipikarjan sekä siipikarjatuotteiden siirtoja alueella rajoitetaan.

Lintuinfluenssatilanteen vuoksi maa- ja metsätalousministeriö antoi perjantaina asetuksen, jolla määrätään siipikarja pidettäväksi sisällä 1.12.–31.5. välisenä aikana. Määräyksellä pyritään estämään siipikarjan ja luonnonvaraisten vesilintujen kontaktit, koska vesilinnut saattavat kantaa korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa. Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään.

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu lokakuun lopusta lähtien useissa Euroopan maissa sekä luonnonvaraisissa linnuissa että siipikarjatiloilla. Nyt levinneen H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä tarttuneen ihmiseen. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan A(H5N8) -tartunnan riski ihmisille on hyvin pieni.

Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Evira kehottaa välttämään kuolleiden lintujen koskettamista ilman suojakäsineitä ja jättämään tarvittavien näytteiden lähettämisen virkaeläinlääkärille.
Lisätietoja:

Ylitarkastaja Tiia Tuupanen, Evira, 040 489 3348
Erikoistutkija Niina Tammiranta, Evira, p. 040 489 3377
Neuvotteleva virkamies Katri Levonen, MMM, p. 0295 162 385

Lue lisää:

MMM: Siipikarja sisälle suojaan lintuinfluenssalta
THL: Lintuinfluenssa A(H5N8) tartunnan riski ihmisille on hyvin pieni
Pitopaikan suojaaminen eläintaudeilta