Siirry sisältöön

Siipikarja sisälle suojaan lintuinfluenssalta

Ahvenanmaalla on todettu H5-tyypin lintuinfluenssaa. Maa- ja metsätalousministeriö määrää asetuksella suojaamaan siipikarjan kontakteilta luonnonvaraisten lintujen kanssa.

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 1.12.–31.5 välisenä aikana. Siipikarja on jo aikaisemmin määrätty sisätiloihin 1.3.–31.5. välisenä aikana, mutta nyt Euroopassa luonnonlintujen välityksellä leviävien lituinfluenssatartuntojen takia määräys pitää siipikarja sisätiloissa ulotetaan alkamaan 1.12.

Tämän syksyn aikana on Euroopassa ollut tavanomaista enemmän korkeapatogeenisen lintuinfluenssan tapauksia sekä luonnonvaraisissa linnuissa että siipikarjassa. Tapauksia on ollut lähellä Suomea; Tanskassa useita ja nyt Ruotsissa, missä ilmoitettiin korkeapatogeenisen lintuinfluenssan tapaus sekä luonnonvaraisella linnulla että siipikarjalla 23.11.2016. Ahvenanmaalta eilen löydetty tapaus on todettu korkeapatogeeniseksi lintuinfluenssaksi. Viruksen tyypitys on vielä kesken.

Annetun asetuksen mukaan linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai suojata niiden ulkoilualue esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla. Määräyksellä pyritään estämään siipikarjan ja luonnonvaraisten vesilintujen kontaktit, koska vesilinnut saattavat kantaa lintuinfluenssaa. Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään. Suojausmääräykset eivät koske kyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä. Lintujen ulkonapidosta on tehtävä ilmoitus paikalliselle kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Ilmoitukset siipikarjan riittävällä tavalla suojatulla ulkoilualueella pitämisestä tehdään 15.12.2016 mennessä.

Nyt leviävä H5N8 korkeapatogeeninen lintuinfluenssakanta ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia. Lisääntynyttä lintuinfluenssavaaraa on ollut maailmanlaajuisesti jo yli kymmenen vuotta. Jos korkeapatogeenisen lintuinfluenssan tartunta tulisi tuotantosiipikarja tilalle, viranomaiset huolehtisivat, että vain turvallisia tuotteita pääsee myyntiin. Lintuinfluenssa ei ole tarttunut ihmiseen kananmunien tai siipikarjan lihan kautta, vaan tartunnat ovat vaatineet tiiviin kontaktin sairaan elävän linnun kanssa.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Katri Levonen, katri.levonen(at)mmm.fi, p. 0295 162 385