Siirry sisältöön

Evira ja Tulli tehovalvovat Virosta palaavia metsästysmatkailijoita

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo yhdessä Tullin ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäreiden kanssa Suomeen palaavia metsästysmatkailijoita afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisen ehkäisemiseksi. Metsästysmatkailijoiden tarkastuksilla pyritään estämään villisianlihan ja -ruhojen laiton maahantuonti Virosta sekä suuresta osasta Latviaa ja Liettuaa. Tehostettua valvontaa tehdään Helsingin Länsisatamassa viikoilla 44 ja 45.

Tarkastusten yhteydessä matkustajille jaetaan tietoa herkästi leviävästä ASF-viruksesta. Afrikkalainen sikarutto on vakava sianlihan tuotantoa ja villisikoja uhkaava eläintauti, joka on levinnyt vaarallisesti Suomen lähialueilla Baltiassa. Afrikkalaista sikaruttoa on todettu laajalti myös Venäjällä ja Puolassa.

Koko Viro sekä suurin osa Latviasta ja Liettuasta ovat rajoitusaluetta, josta on kiellettyä tuoda villisianlihaa tai muita villisikatuotteita Suomeen. Evira suosittaa, ettei villisianlihaa tuotaisi Baltian maista tai Puolasta myöskään rajoitusalueiden ulkopuolelta, sillä taudin leviämisen ja toteamisen välillä voi kulua aikaa.

Suomeen levitessään afrikkalainen sikarutto aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle kansainvälisen kaupan pysähtymisen, eläinten hävittämisen sekä tilojen saneerauksen vuoksi. Tautiin ei ole hoitoa eikä rokotetta, mutta se ei tartu ihmiseen.

ASF-virus leviää herkästi

Suomessa ei ole koskaan todettu afrikkalaista sikaruttoa kotisioilla tai villisialla, mutta lähialueidemme tilanteen vuoksi taudin leviämisriski esim. metsästysmatkailun kautta on todellinen.

Afrikkalainen sikarutto leviää koti- ja villisikojen välillä sekä esimerkiksi elintarvikkeiden tai viruksella saastuneiden välineiden mukana. Virus säilyy hyvin ympäristössä. Se kestää hyvin erilaisia lihatuotteiden valmistustapoja ja pystyy leviämään esim. kestomakkaran sekä ilmakuivatun tai pakastetun lihatuotteen välityksellä.

Evira suosittaa villisikojen metsästysmatkojen välttämistä tartunta-alueille, sillä ASF-virus voi kulkeutua likaantuneiden metsästysvarusteiden, metsästyskoirien ja käsittelemättömien matkamuistojen mukana.

Alkuperäinen tiedote Eviran verkkosivuilla

Lisätietoja:
Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu, Evira, p. 0400 920 503
Tulliylitarkastaja Heli Lampela, Tulli, heli.lampela@tulli.fi

Afrikkalainen sikarutto (ASF)

Metsästäjille afrikkalaisesta sikarutosta

Älä tuo afrikkalaista sikaruttoa Suomeen

Usein kysyttyä afrikkalaisesta sikarutosta